Из истории колониальной политики Франции (1534-1762) - Н. М. Хачатрян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
1534թ. ժակ Կարտյեի կողմից Կանադան հայտնագործվելուց հետո հիմնված և Նոր Ֆրանսիա անվանումը ստացած ֆրանսիական գաղութը, չնայած բնակլիմայական դժվարին պայմաններին և հնդկացիների ու անգլիացիների դեմ մղվող կռիվներին, գնալով մեծանում ու տնտեսապես զարգանում էր: Ֆրանսիացի գաղութաբնակները պահպանում էին մայրենի լեզուն ու հայրենի բարքերը և մետրոպոլիան ապահովում փայտանյութով, ձկնեղենով ու մորթեղենով: Սակայն, ի տարբերություն Անգլիայի, որն անգլիական գաղութներում հետևողականորեն ապահովում էր իր ներկայությունը և շարունակ ամրապնդում, ֆրանսիական գաղութներն արքունիքի անհեռատես քաղաքականության հետևանքով թողնված էին բախտի քմահաճույքին: Բացի այդ, Ֆրանսիան Եվրոպայում մղած անհաջող պատերազմների դիմաց հատուցում էր գաղութներով:
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science