Stability Of An Axially Loaded Bi-Material Beam With Interior Hinge Restrained By Elastic String - Ghazaryan, K. B. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հոդվածում դիտարկվում է առանցքային բեռնավորմամբ և առաձգական զսպանակային հենարանով պահվող ներքին հոդակապ ունեցող երկբաղադրիչ հեծանի խնդիրը: Հեծանի ծայրերում եզրային պայմանների չորս տարբեր կոմբինացիաների համար ստացվել են առանցքային սեղմման ուժի կրիտիկական արժեքները որոշող բնութագրիչ հավասարումները: Թվային վերլուծությամբ ուսումնասիրվել է կրիտիկական առանցքային ուժի կախվածությունը զսպանակային հենարանի կոշտությունից: Ցույց է տրված, որ ներքին հոդակապի հենարանի կոշտությունը զգալիորեն մեծացնում է սեղմող ուժի կրիտիկական արժեքները: В статье рассматривается проблема устойчивости двухкомпонентной аксиально нагруженной балки с внутренним шарниром, удерживаемым упругой пружинной опорой. Для четырех различных комбинаций граничных условий на концах балки получены характеристические уравнения, определяющие критические значения силы осевого сжатия. На основе численного анализа изучены зависимости критической осевой силы от жесткости пружинной опоры. Показано, что жесткость опоры внутреннего шарнира значительно увеличивает критические значения сжимающей силы. The paper discusses a stability problem for a bi-material axially loaded beam with an interior hinge restrained by an elastic spring support. For different four combinations of beam end conditions the characterizing equations are obtained defining critical values of axial compression force. Based on numerical analysis the dependence of critical axial force are studied versus the stiffnesses of spring support. It is shown that the stiffness of the hinge spring support significantly increases beam axial force critical values.
Keywords: Mechanics