Ապատեղեկատվության հիմնախնդիրն արդի հայաստանյան մեդիադաշտում - Մարտիրոսյան, Արտաշես; Աբգարյան, Ժենյա
21-րդ դարում ապատեղեկատվության հիմնախնդրի արդիականությունը կապված է կեղծ լուրի՝ ժամանակակից մեդիայի համար խնդիր կամ խոչընդոտ հանդիսանալու հետ, որի պատճառով էլ շատ հաճախ ճիշտ լուրը նույնպես որպես կեղծ է ընկալվում։ Անհրաժեշտ գիտելիքների առկայության դեպքում անհամեմատ նվազում է մանիպուլյացիայի զոհ լինելը: Կեղծ լուրերին չտրվելու համար անհրաժեշտ է հնարավորինս խուսափել դրանցից, ստուգել ստացված տեղեկությունը և բացահայտել կեղծիքը և, իհարկե, պայքարել դրա դեմ: Ապատեղեկատվության դեմ պայքարում Հայաստանի քաղաքացիական հասարակության հիմնական օրակարգը պետք է ներառի անկախ լրատվամիջոցների հզորացում, լրատվամիջոցների պատկանելիության և ֆինանսավորման թափանցիկության ձեռքբերում, լրատվամիջոցների ինքնակարգավորման մեխանիզմների խթանում, փաստերի ստուգման նախաձեռնություններ և մեդիագրագիտության ուսուցում: Ապատեղեկատվություն տարածում են քարոզչության և լսարանի վրա մանիպուլյացիոն ազդեցություն թողնելու համար։ Դրանց հիմնական տարածողներն այն կառույցներն են, որոնք հանրության հետ շփվում են ոչ թե տեղեկություն հաղորդելու, այլ քարոզչության, սեփական կարծիքը, վերաբերմունքը մանիպուլյացիոն հնարքներով տարածելու միջոցով։ Актуальность проблемы дезинформации в 21 веке связана с тем, что ложные новости являются проблемой или препятствием для современных средств массовой информации, из-за чего очень часто правильные новости также воспринимаются как ложные. Чтобы не поддаваться поддельным новостям, важно избегать их, насколько это возможно, проверять полученную информацию и выявлять подделки и, конечно же, бороться с ними: Основная повестка дня гражданского общества Армении в борьбе с дезинформацией должна включать расширение прав и возможностей независимых средств массовой информации, достижение прозрачности в отношении принадлежности и финансирования средств массовой информации, продвижение механизмов саморегулирования средств массовой информации, инициативы по проверке фактов и обучение медиаграмотности. Их основными распространителями являются те структуры, которые общаются с общественностью не для передачи информации, а для пропаганды, собственного мнения, распространяя отношение с помощью манипуляций. Фейковые новости поступают из различных источников, включая местных политиков, кампании иностранного влияния и независимые онлайн-платформы. Одним из эффективных способов борьбы с дезинформацией является обучение медиаграмотности, которое повысит способность общественности критически оценивать источники новостей и распознавать дезинформацию, а также ужесточение стандартов журналистики, которые будут стимулировать средства массовой информации придерживаться более высоких стандартов точности и подотчетности. Также необходимо развивать сотрудничество между правительством, СМИ и гражданским обществом для создания единого фронта по борьбе с распространением дезинформации. The relevance of the problem of disinformation in the 21st century is due to the fact that false news is a problem or an obstacle for modern mass media, which is why very often correct news is also perceived as false. In order not to succumb to fake news, it is important to avoid it as much as possible, check the information received and identify fakes and, of course, fight them: The main agenda of the Armenian civil society in the fight against disinformation should include empowering independent media, achieving transparency regarding media ownership and financing, promoting media self-regulation mechanisms, fact-checking initiatives and media literacy training. Their main distributors are those structures that communicate with the public not to transmit information, but to promote their own opinions, spreading the attitude through manipulation. Fake news comes from a variety of sources, including local politicians, foreign influence campaigns, and independent online platforms. One effective way to fight disinformation is media literacy training, which will increase the public's ability to critically evaluate news sources and recognize misinformation, and strengthening journalism standards that will encourage the media to adhere to higher standards of accuracy and accountability. It is also necessary to promote cooperation between the government, media and civil society to create a united front to fight the spread of misinformation.
Keywords: Լրագրություն