Հայ ժողովրդի՝ որպես քրիստոնեական արժեհամակարգի կրողի արտացոլումը հայ ժողովրդական էպոսի «Մեծ Մհեր» ճյուղում - Տեր-Գրիգորյան, Լիլիթ; Այվազյան, Արուս
Հայկական էպոսը ժողովրդի ընդհանրական մտածողության ու արժեքային համակարգի համահավաք ամբողջությունն է, որը, անցնելով տարածության ու ժամանակի մեջ, զտվել է այն ամենից, ինչը խորթ է եղել ժողովրդի հոգուն ու մտածողությանը՝ պահպանելով միայն այն, ինչը ճշմարիտ, արժեքավոր ու հարազատ է եղել նրան, ինչը հավիտենական արժեք է այլևս։ Հայ ժողովրդի համար կարևոր բարոյական այդ սկզբունքների հիմքում քրիստոնեական արժեքներն են, որոնք, դարերի ընթացքում բյուրեղանալով, մեզ են հասել որպես կայուն ու կուռ մի համակարգ։ Քրիստոնեական արժեհամակարգի այդ տարրերը դրսևորվել են հայկական ամբողջ դյուցազնավեպի բովանդակային կտավում, այդ թվում՝ «Մեծ Մհեր» ճյուղում՝ բացահայտելով, որ հայ ժողովուրդը, լինելով քրիստոնեությունն առաջինը որպես պետական կրոն ընդունած ժողովուրդ, նախևառաջ կրողն է եղել քրիստոնեական հավատքի և արժեհամակարգի։ The Armenian epic embodies the collective consciousness and values of the people, which, transcending space and time, have been distilled to retain only what is true, valuable, and intrinsic to their identity. At the core of these moral principles lies the Christian value system, which has evolved over centuries to form a stable and enduring foundation. This system is prominently reflected throughout the Armenian epic, including its "Mets Mher" branch, illustrating that the Armenian People, as the earliest adopters of Christianity as a state religion, were the primary custodians of these Christian beliefs and values. In the Armenian epic, God is subtly present in all aspects of the Armenian people's lives. Their deep faith is reflected not only in the actions and events involving the heroes and the nation as a whole but also in their speech, behavior, and interpretations of various occurrences. The Armenian epic stands as one of humanity's most brilliant artistic creations, highlighting the essential characteristics of the Armenian people. Their Christian faith is an inseparable part of their worldview and understanding of life. Therefore, to foster national self-awareness in the younger generation, it is important to develop a special program for a deeper and more comprehensive study of the Armenian epic in modern schools. Армянский эпос воплощает коллективное сознание и ценности народа, которые, преодолевая пространство и время, были очищены, чтобы сохранить только то, что истинно, ценно и присуще его идентичности. В основе этих моральных принципов лежит христианская система ценностей, которая развивалась на протяжении веков и сформировала стабильную и прочную основу. Эта система заметно отражена во всем армянском эпосе, включая его ветвь «Мец Мгер», показывая, что армянский народ, первым принявший христианство как государственную религию, был основным хранителем этих христианских верований и ценностей. Бог в эпосе незаметно присутствует во всех областях жизни армянского народа, и свидетельства веры народа вплетены не только в канву событий жизни богатырей и различных героев и всего народа вообще, но появляются так же в их речи, в поведении и толкованиях разных событий. Армянский эпос один из гениальнейших художественных произведений, созданных человечеством. Обобщенные в нем идеи раскрывают сущностные черты армянского народа: христианская вера была неотделимой частью его мировоззрения и миропонимания. Вот по этому для решения проблем, связанных с воспитанием национального самосознания молодого поколения, необходимо разработать специальную программу для более глубокого и разностороннего изучения армянского эпоса в современной школе.
Keywords: Գրականագիտություն