Մարդկային կատարելության և հավերժական սիրո գաղափարը Հովհաննես Թումանյանի «Փարվանա» բալլադում - Ղազարյան, Քրիստինե
Մարդկությունը իր ողջ գիտակցական կյանքի ընթացքում ձգտել է հասնել կատարելության՝ միաժամանակ իր շուրջը փնտրելով այն,փորձել է իրեն շրջապատող աշխարհում զգալ հավերժական սիրո բերկրանքը։ Ե՛վ կատարելությունը, և՛ սերը մարդու հոգում և շուրջը ստեղծում են ներդաշնակություն։ Շատ արագ փոփոխվող 21-րդ դարի մարդը, այնուամենայնիվ, ևս ձգտում է այդ ներդաշնակությանը։ Հ.Թումանյանի «Փարվանա» բալլադը այդ գաղափարները իր հիմքում կրող ստեղծագործություն է, որը անգերազանցելի արժեք է մեր մշակույթի հարուստ գանձարանում։ «Փարվանա» բալլադում մեծ գրողը փորձել է նաև տալ Փարվանա լճի, լույսի շուրջը պտտվող թիթեռների առաջացման ստուգաբանությունը։ Հյուսել է մի չքնաղ պատմություն՝ արտահայտելով իր խոհերն ու գաղափարները։ Երկը առանձնանում է իր շքեղ լեզվով, պատկերավորման ամենատարբեր միջոցներով հագեցնելով տեքստը՝ բանաստեղծն է՛լ ավելի գրավիչ է դարձրել այն։ Հայ գրականության գոհարը՝ «Փարվանա»-ն, բարձր են գնահատվել նաև ժամանակակիցները, և այն իր ուրույն տեղն ունի հայ գրականության մեջ։ Բալլադի լեզուն, կառուցվածքը, պատկերավորման-արտահայտչական զանազան միջոցները ընդգծում են Ամենայն հայոց բանաստեղծի՝ Հ.Թումանյանի՝ իրեն բնորոշ ոճը։ Humanity has strived for thoroughness within all his conscious life,at the same time looking for it around,has tried to feel the delight of eternal love in the surrounding world.Both love and thoroughness in a human’s soul and around him create harmony.In the 21st century a very quickly changing human being,anyhow,also strives for this harmony.The ballad “Parvana” written by Hovhannes Tumanyan is a creation having all these ideas in its base,what is an unequalled value in the rich treasury of our culture.The ballad language,structure, imaging-expressive different tools of the ballad emphasize the unique typical style of all Armenians writer Hovhannes Tumanyan. In the "Parvana" ballad, the great writer also tried to give the etymology of the appearance of the butterflies circling around the Parvana lake, the light. He weaved a short story, expressing his thoughts and ideas. The gem of Armenian literature, "Parvana", was highly appreciated by contemporaries and has its own place in Armenian literature. Человечество на протяжжении всей своей сознателъной жизни стремилосъ достичъ совершенства. Человечество, пыталсъ найти совершенства в своём окружении, одновременно пыталосъ почувствоватъ в окружающем мире счастъе вечной любви. И совершенство, и любовъ, и душе человека, и вокруг соддают гармоннию. В балладе «Парвана» великий писатель также попытался дать этимологию появления бабочек, кружащихся вокруг озера Парвана, света. Он сплел небольшой рассказ, выразив свои мысли и идеи. Стихотворение отличается и роскошным языком, насыщая текст различными образными средствами, поэт сделал его еще более привлекательным. Жемчужина армянской литературы «Парвана» была высоко оценена современниками и занимает свое место в армянской литературе. Язык, структура, разнообразные изобразителъно-выразителъные средства баллады подчеркивают стилъ толъкому ему-всеармянскому поету Ованнесу Туманяну. В балладе «Парвана» обсуждается универсальная тема, идея, которая всегда будет спорной. Великий писатель, обобщая сказанное, наконец пришел к выводу, что в этом и без того преходящем мире нет ничего вечного. имеет исключительную ценность в нашей литературе и противопоставляется балладе Аветика Исаакяна «Вечная любовь».
Keywords: Մանկավարժություն