Եղիշե Չարենցի «Երկիր Նաիրի» վեպի խմբագրումների պատմությունը - Ղազարյան, Թագուհի
«Երկի Նաիրի» վեպը Եղիշե Չարենցի կյանքի օրոք հայերեն հրատարակվել է չորս անգամ՝ 1922-24 թվականներին «Նորք» հանդեսում, 1926 թվականին՝ առանձին գրքով, 1932 թվականին՝ «Երկեր» հատընտիրով, և 1934 թվականին՝ դարձյալ առանձին գրքով: Եղիշե Չարենցի մահվանից հետո վեպը առաջին անգամ լույս է տեսել 1955 թվականին «Ընտիր երկեր» հատընտիրով՝ Սողոմոն Տարոնցու խմբագրմամբ, այնուհետև՝ 1966 թվականին, Ալմաստ Զաքարյանի խմբագրած «Երկերի ժողովածու» ակադեմիական վեցհատորյա հրատարակության 5-րդ հատորում: Հետագա հրատարակությունները վերատպություն են վերջինից: Ուստի, ընդհանուր առմամբ, վեպը խմբագրումների է ենթարկվել այս վեց հրատարակությունների ընթացքում: Հոդվածում նկարագրված և վերլուծված են նշված վեց հրատարակությունների խմբագրումների հիմքում ընկած օրինաչափությունները, պատմական-մշակութային կոնտեքստը, որը կարող էր ազդեցություն ունենալ այդ խմբագրումների վրա։ During the lifetime of YeghisheCharents, the novel “Land of Nair” was published in Armenian four times: in 1922-24 in the journal "Nork", in 1926 as a separate book, in 1932 as an anthology “Works”, and in 1934 as a separate book again. After the death of YeghisheCharents, the novel was published for the first time in 1955 in the “Selected Works” collection, edited by SoghomonTarontsi, and then in 1966, in the 5th volume of the academic six-volume “Collected Works” edited by AlmastZakaryan. Subsequent editions are reprints of the last. Therefore, in general, the novel underwent revisions during these six editions. The article describes and analyzes the patterns underlying the revisions of the mentioned six editions, the historical-cultural context that could have an impact on those revisions. При жизни Егише Чаренца роман «Страна Наира» публиковался на армянском языке четыре раза: в 1922-24 годах в журнале «Норк», в 1926 году отдельной книгой, в 1932 году как альманах «Сочинения», а в 1932 году — как альманах «Сочинения». 1934 год снова отдельной книгой. После смерти Егише Чаренца роман впервые был опубликован в 1955 году в сборнике «Избранные сочинения» под редакцией СогомонаТаронци, а затем в 1966 году в 5-м томе академического шеститомного «Собрания сочинений» под редакцией АлмастЗакарян. Последующие издания являются перепечатками последнего. Поэтому в целом роман в течение этих шести изданий подвергался доработкам. В статье описываются и анализируются закономерности, лежащие в основе редакций упомянутых шести изданий, историко-культурный контекст, который мог повлиять на эти редакции.
Keywords: Գրականագիտություն