Кризис XII в. до н. э.: этнические передвижения и депопуляция - А. В. Косян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մ.թ.ա. XII—XI դդ. Առաջավոր Ասիայի և Էգեյան ծովի ավազանի քաղաքակրթությունների պատմության մեջ հայտնի են որպես համատարած անկման փուլ, որի պատճառով ստացել են «մ.թ.ա. XII դ. ճգնաժամ անվանումր»:Ճգնաժամի ընթացքում քաղաքակրթությունների կենսագործունեությունը ակնհայտորեն ընթացել է վայրընթաց ուղիով, որը հանգեցրել է գոյություն ունեցող քաղաքական, սոցիալ-տնտեսական և մշակութային համալիրների լրիվ կամ մասնակի քայքայմանը։
Keywords: History; Geography; Anthropology; Recreation; Ancient History; D History; GEC Ethnic Groups and Races