Ժամանակակից գերմաներենի ոչ բացահայտ ժխտական նշանակությամբ բայերի բառային-իմաստաբանական վերլուծություն - Շաչիլվյան, Նաիրա; Մակիչյան, Վարդուշ
Ոչ բացահայտ ժխտումը կարևոր դեր է խաղում հաղորդակցման գործընթացում և դրսևորվում է լեզվի բոլոր մակարդակներում։ Սույն հոդվածում կառուցվածքային-իմաստաբանական սկզբունքով քննության են առնվում գերմաներենի ոչ բացահայտ (ներակա) ժխտական նշանակությամբ բայերը։Դրանք կազմությամբ հաստատական բառային միավորներ են, որոնց մեկնաբանությունը բացատրական բառարաններում տրվում է որևէ ժխտական մասնիկով, ժխտական նախածանցով կամ ժխտական ցուցիչով հավելյալ տարրերի ներառմամբ։ Implicit negation plays an important role in the communication process and occurs at all levels of language. In this article, the German verbs with implicit negative meaning are examined according to the structural-semantic principle.These are affirmative words, the interpretation of which is given in the dictionaries by the inclusion of additional elements with a negative particle, a negative prefix or a negative indicator. With the help of implicit negative verbs is not only denied the existence of a given object or phenomenon, but also other meanings such as prohibition, refusal, opposition, resistance, ignoring, absence, etc. are intertwined with the meaning of negation. Имплицитное отрицание играет важную роль в процессе коммуникации и встречается на всех уровнях языка. В данной статье немецкие глаголы с имплицитным отрицанием рассматриваются по структурно-семантическому принципу. Это утвердительные слова, толкование которых в словарях дается путем включения дополнительных элементов с отрицательной частицей, отрицательной приставкой или отрицательным показателем. С помощью имплицитных отрицательных глаголов не только отрицается существование того или иного предмета или явления, но и со значением отрицания переплетаются другие значения, такие как запрет, отказ, противодействие, сопротивление, игнорирование, отсутствие и т.д.
Keywords: Լեզվաբանություն; Գերմաներեն