Դիմակի ազդեցությունը խոսքի ընկալման վրա - Գրիգորյան, Գայանե
Քովիդ 19 (COVID-19) համաճարակի ժամանակ սկսվեց դիմակների պարտադիր գործածությունը։ Բազմաթիվ բացասական ազդեցությունների թվում (առողջական, հոգեբանական և այլն) տուժեց նաև մարդկային բանավոր հաղորդակցության դաշտը, որն արտահայտվեց ձայնային էներգիայի թուլացմամբ և արտաբերական ապարատի տեսանելի նշանների կորստով։ Սույն հետազոտության մեջ ուսումնասիրվում է դիմակի ազդեցությունը մարդկանց բանավոր հաղորդակցման, մասնավորապես խոսքի ընկալման գործընթացի վրա: Կատարվել են գիտափորձեր՝ դիմակով և առանց դիմակի հաղորդակցման դեպքերի քննությամբ։ During the Covid-19 epidemic, the mandatory wearing of masks began. Among the many negative effects (health, psychological, etc.), the sphere of human oral communication was also affected, which is expressed by the weakening of sound energy and the loss of visual signs of the pronunciation apparatus. The present study examines the effect of a mask on human oral communication, in particular on the process of speech perception. Scientific experiments were conducted, examining cases of communication with and without a mask. Во время эпидемии Covid-19 началось обязательное ношение масок. Среди множества негативных последствий (медицинских, психологических и др.) затрагивалась и сфера устного общения человека, что выражается в ослаблении звуковой энергии и утрате зрительных признаков произносительного аппарата.В данном исследовании изучается влияние маски на устное общение людей, в частности на процесс восприятия речи. Были проведены научные эксперименты, изучающие случаи общения в маске и без нее.․
Keywords: Խոսքի ընկալում