Երիտասարդների միջազգային միգրացիայի հիմնախնդրի շուրջ. գլոբալ մարտահրավեր և հնարավորություններ - Մկրտչյան, Տաթևիկ («Տնտեսագետ» հրատ.)
Գլոբալ աշխարհի ամենաարտահայտիչ դիմագիծը բնակչության միգրացիայի ահագնացող տեմպերն են, որի գլխավոր շարժառիթներն են տնտեսական, սոցիալական և ժողովրդագրական հիմնախնդիրները, պետական ինստիտուտների նկատմամբ վստահության պակասը կամ բացակայությունը, պատերազմներն ու հարկադիր տեղահանությունները, բռնություններն ու անվտանգային խնդիրները, կլիմայական փոփոխություններն ու շրջակա միջավայրի դեգրադացիան։ Ներկայում հիմնախնդրի ամենավտանգավոր դրսևորումներից է երիտասարդների, հատկապես երիտասարդ որակյալ աշխատուժի արտագաղթը՝ «ուղեղների արտահոսքը»։ Երիտասարդների արտագաղթի հիմնական դրդապատճառներն են հայրենիքում արժանապատիվ աշխատանքի բացակայությունը, իրենց և իրենց ընտանիքների համար արժանապատիվ կյանք ապահովելու անհնարինությունը, հայրենիքում ապրելու ապագայի անորոշությունը, ավելի որակյալ կրթություն ստանալու ցանկությունը, ինքնաիրացման և աճի հնարավորությունների բացակայությունը, վարկերը և պարտքային պարտավորությունները, ամուսնությունը և անձնական կապերը, մշակույթը և տարիքային հասունացումը, պատերազմները և հակամարտությունները։ Наиболее выразительной особенностью глобального мира являются растущие темпы миграции, основными мотивами которой являются экономические, социальные и демографические проблемы, отсутствие доверия к государственным институтам, войны и вынужденные перемещения, насилие и проблемы безопасности, изменение климата и деградация окружающей среды. В настоящее время одним из наиболее опасных проявлений проблемы является эмиграция молодежи, особенно молодой квалифицированной рабочей силы, то есть «утечка мозгов». Основными причинами эмиграции молодежи являются отсутствие достойной работы на родине, невозможность обеспечить достойную жизнь себе и своей семье, неопределённость будущего проживания на родине, стремление получить более качественное образование, отсутствие возможностей для самореализации и роста, кредиты и долговые обязательства, брак и личные отношения, культура и возрастные переходы, войны и конфликты. The most distinctive feature of the world is the growing pace of migration, driven by motivations such as economic, social and demographic problems, lack of trust in state institutions, wars and forced displacements, violence and security issues, climate change and environmental degradation. Currently, one of the most dangerous manifestations of the problem is the emigration of young people, especially qualified young labor force, often referred to as "brain drain". The primary reasons for youth emigration include the lack of decent employment in the homeland, impossibility of securing a respectful living standard for themselves and their families, the uncertainty of the future, the desire to get better quality education, the lack of opportunities for self-realization and growth, loans and debt obligations, marriage and personal relationships, culture and age transition, wars and conflicts.
Keywords: Միջազգային տնտեսագիտություն