ՀՀ երիտասարդների միգրացիայի ընտրանքային հետազոտություն - Թադևոսյան, Զոյա; Բադալյան, Կիմա; Հայրապետյան, Ալբերտ («Տնտեսագետ» հրատ.)
Երիտասարդ միգրանտները, լինելով առավել շարժունակ սոցիալական խումբ, կազմում են տարեկան միգրացիոն հոսքերի հիմնական մասը: Դրան նպաստում է նաև աշխարհի առաջատար երկրների կողմից իրականացվող միգրացիոն քաղաքականությունը, որի շրջանակում երիտասարդներին հնարավորություն է տրվում ավելի լավ կյանք ապահովելու իրենց և իրենց ընտանիքների համար. իրականացնել կրթական ձգտումները, զարգացնել մասնագիտական հմտությունները, բավարարել անձնական աճի ցանկությունը՝ արտերկրում անցնելով ամենատարբեր մարտահրավերների միջով և, ի վերջո, հասնել արժանապատիվ կենսակերպի: Միգրացիայի շարժիչ գործոններից հիմնականն առավել գրավիչ աշխատանք գտնելն է։ Հենց այդ գործոնն վերջին տասնամյակների ընթացքում որոշիչ դերակատարություն ունեցել Հայաստանի Հանրապետության տնտեսական բարեփոխումներին ուղեկցող գործընթացներում։ Мигранты молодого возраста - будучи наиболее мобильной социальной группой, составляют основную часть ежегодных миграционных потоков. Этому способствуют также осуществляемые ведущими странами мира миграционные политики, в рамках которых молодым людям предоставляется возможность обеспечить лучшую жизнь для себя и своих семей, реализовать образовательные устремления, повысить профессиональные навыки, удовлетворить стремление к личному развитию, преодолевая самые разные проблемы за рубежом и, в конце концов, достичь достойного образа жизни. Одним из основных факторов миграции является поиск наиболее привлекательной работы. Именно этот фактор в последние десятилетия сыграл решающую роль в процессах, сопровождающих экономические реформы Республики Армения. Young migrants, being the most mobile social group, make up the bulk of annual migration flows. This is also facilitated by migration policies implemented by the leading countries of the world, within which young people are given the opportunity to ensure a better life for themselves and their families, realize educational aspirations, improve professional skills, satisfy the desire for personal development - overcoming a variety of problems abroad and, eventually, achieve a decent lifestyle. One of the main factors of migration is the search for the most attractive job.
Keywords: Միջազգային տնտեսագիտություն