Երկրների նորարարական զարգացման ազդեցությունը աշխատանքի արտադրողականության վրա - Մարգարյան, Ատոմ; Գրիգորյան, Էմիլ; Թերզյան, Հարություն («Տնտեսագետ» հրատ.)
Ներկայիս տնտեսությունների զարգացման և, առաջին հերթին, բարեկեցության շարունակական աճի ապահովման տեսանկյունից կարևորվում է աշխատանքի արտադրողականության շարունակական աճը։ Իսկ ինչպիսի՞ գործոններ են ազդում արտադրողականության փոփոխության վրա։ Դրանք բազմաթիվ են, և դրանցից մեկը, անշուշտ, նորարարություններն են, որոնք շարունակում են արմատապես փոխել 21- րդ դարի մարդկության կյանքը։ Հետևաբար՝ մեծ հետաքրքրություն է ներկայացնում երկրների ինովացիոն զարգացման մակարդակը նկարագրող գլոբալ ինովացիոն համաթվի փոփոխությունների ազդեցությունը աշխատանքի արտադրողականության վրա։ Հոդվածում դիտարկվել են Մտավոր սեփականության համաշխարհային կազմակերպության հետազոտություններում ներառված 125 երկրի տվյալները 2022 թ. դրությամբ: Երկրները խմբավորվել են ըստ եկամտի մեծության: Կատարված էկոնոմետրիկ վերլուծության արդյունքները ցույց են տվել, որ գլոբալ ինովացիոն համաթվի մեկ տոկոսային կետով աճը հանգեցնում է աշխատանքի արտադրողականության աճին փոքր, միջինից ցածր, միջինից բարձր և բարձր եկամուտ ունեցող երկրների խմբերում միջինում համապատասխանաբար՝ 0.08, 0.37, 0.57 և 0.73%-ով: Այսպիսով՝ փոքր եկամուտ ունեցող երկրներում նորարարական համակարգերի զարգացման մակարդակը գրեթե չի ազդում աշխատանքի արտադրողականության վրա, մինչդեռ բարձր եկամուտ ունեցող երկրներում այդ ազդեցությունն ամենամեծն է: − С точки зрения развития современной экономики и, прежде всего, обеспечения непрерывного роста благосостояния, важен непрерывный рост производительности труда. Однако какие факторы влияют на изменение производительности? Их много, и одними из них, безусловно, являются инновации, которые продолжают радикально менять жизнь человечества в 21 веке. Поэтому большой интерес представляет влияние изменений Глобального инновационного индекса, характеризующего уровень инновационного развития стран, на производительность труда. В статье рассмотрены данные 125 стран, включенных в исследованиях Всемирной организации интеллектуальной собственности по состоянию на 2022 год. Страны были сгруппированы по доходам. Результаты эконометрического анализа показали, что увеличение Глобального инновационного индекса на один процентный пункт приводит к увеличению производительности труда в группах стран с низкими, средне-низкими, средне-высокими и высокими доходами на 0,08, 0,37, 0,57 и 0,73% соответственно. Таким образом, уровень развития инновационных систем в странах с низкими доходами практически не влияет на производительность труда, тогда как в странах с высокими доходами этот эффект является наибольшим. From the point of view of the development of current economies and, first of all, ensuring the continuous growth of well-being, the sustained increase in labor productivity is important. However, what factors influence the change in productivity? They are numerous, and one of them is certainly innovation which continues to radically change the life of humanity in the 21st century. Therefore, the impact of changes in the Global Innovation Index, which describes the level of innovation development of countries, on labor productivity is of great interest. The paper analyzed data from 125 countries included in the research of the World Intellectual Property Organization as of 2022. Countries were grouped by income. The results of the econometric analysis showed that an increase in the Global Innovation Index by one percentage point leads to an increase in labor productivity in the groups of low, mediumlow, medium-high and high-income countries by 0.08, 0.37, 0.57 and 0.73% respectively. Thus, the level of development of innovation systems in low-income countries has almost no effect on labor productivity, while in high-income countries this effect is the greatest.
Keywords: Կրթություն; Նորարարություն