Assessment of Anti-Tobacco Policy Implementation in the TobaccoIndustry: Effects and Characteristics of Impact Evaluation - Mikayelyan, Karine; Khcheyan, Mariana; Karapetyan, Hovhannes; Karakhanyan, Ofelya («Տնտեսագետ» հրատ.)
The public health issues related to tobacco and its economic impacts pose major global challenges. Thorough studies have shown that the growth and use of tobacco is connected with premature mortality through different sicknesses, resulting in higher medical costs and substantial economic burdens. In response, many nations worldwide have implemented policies aimed at managing, overseeing and discouraging the consumption of tobacco items. The objective of these policies is to reduce tobacco use and, consequently, mitigate associated health risks․ Ծխախոտի օգտագործումը հանրային առողջապահության հիմնական խնդիրներից է, ինչը նաև խոչընդոտում է կայուն տնտեսական զարգացումը: Տարբեր հետազոտություններ վկայում են, որ ծխախոտի արտադրությունը և սպառումը հանգեցնում են վաղ մահվան և տարատեսակ հիվանդությունների զարգացման, ինչն էլ ուղեկցվում է առողջապահական մեծ ծախսերով և տնտեսական այլ կորուստներով։ Վերջին տարիներին աշխարհի բազմաթիվ երկրներում կիրառվում են ծխախոտային արտադրանքի ոլորտի կարգավորման, հսկողության և կանխարգելման տարբեր միջոցառումներ, որոնք առավելապես միտված են ծխախոտի օգտագործման ծավալների նվազեցմանը և մարդու առողջության բարելավմանը։։ Проблемы общественного здравоохранения, вызванные употреблением табака и его экономическими последствиями, представляют серьезные вызовы во всем мире. Различные исследования показывают, что производство и потребление табака приводят к ранней смертности и развитию различных заболеваний, которые сопровождаются высокими затратами в области здравоохранения и другими видами экономических потерь. В последние годы во многих странах мира применяются различные меры регулирования, контроля и профилактики в сфере табачной продукции, которые в основном направлены на снижение объемов употребления табака и вреда, причиняемого здоровью человека․
Keywords: Շուկաներ և մրցակցություն