Հայաստանի Հանրապետության բնակչության եկամուտների ու ծախսերի բաշխման գնահատումը - Մարկոսյան, Աշոտ; Մարկոսյան, Մերուժան («Տնտեսագետ» հրատ.)
Բնակչության կենսամակարդակի ցուցանիշների համակարգում կարևոր և անփոխարինելի տեղ ունեն բնակչության դրամական եկամուտները, որոնք հիմք են հանդիսանում տնային տնտեսությունների կողմից ծախսերի իրականացման համար։ Այդ տեսանկյունից կարևորվում են ինչպես բնակչության դրամական եկամուտների, այնպես էլ ծախսերի չափումը և գնահատումը։ Թեև իր բնույթով բնակչության դրամական եկամուտների (ծախսերի) ապահովումը սոցիալական քաղաքականության կարևոր գործիք է, սակայն բնակչության տարբեր շերտերի միջև պետք է ապահովվի դրանց որոշակի համամասնությամբ բաշխում։ Այդ խնդիրը լուծվում է բնակչության ըստ դեցիլային և քվինտիլային խմբերի միջև եկամուտների (ծախսերի) բաշխման միջոցով։ Հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել Հայաստանի Հանրապետության բնակչության դրամական եկամուտների և ծախսերի բաշխումը 1996 -2021 թթ.։ Այդ նպատակին հասնելու համար անհրաժեշտ է լուծել հետևյալ խնդիրները. В системе показателей уровня жизни населения важное и незаменимое место занимают финансовые доходы населения, являющиеся основой осуществления расходов домохозяйств. С этой точки зрения важным является измерение и оценка как денежных доходов, так и расходов населения. Хотя обеспечение денежными доходами (расходами) населения по своей природе является важным инструментом социальной политики, оно должно обеспечивать их распределение в определенной пропорции между различными слоями населения. Данная проблема решается за счет распределения доходов (расходов) между децильными и квинтильными группами населения. Цель статьи - изучить распределение денежных доходов и расходов населения Республики Армения в 1996-2021 гг. Для достижения поставленной цели были решены следующие задачи: − In the system of indicators measuring the living standards of the population, the financial income of the population has an important and irreplaceable position. It serves as the basis for household expenditures. From that point of view, it is important to measure and evaluate both monetary incomes and expenses of the population. Although, by its very nature, provision of monetary income (expenditure) of the population is an important tool of social policy, it should ensure their distribution in a certain proportion among different layers of the population. That problem is solved through the distribution of incomes (expenditures) between decile and quintile groups of the population. The objective of this paper is to study the distribution of monetary incomes and expenses of the population of the Republic of Armenia from 1996 to 2021. To achieve that goal, the following problems were addressed:
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն