ՀՀ առևտրային բանկերի հիմնական ցուցանիշների համեմատական վերլուծություն - Բաբայան, Վահան («Տնտեսագետ» հրատ.)
ՀՀ բանկային համակարգը տնտեսությունում ունի առաջնային կարևորություն, մասնավորապես՝ կապիտալի շուկայում շրջանառվող արժեթղթերի գերակշիռ մասը բաժին է ընկնում ՀՀ առևտրային բանկերի կողմից թողարկված և ՀՀ կարգավորող շուկայում գրանցված արժեթղթերին, իսկ ՀՀ ֆինանսական համակարգի ակտիվների 83 տոկոսը՝ ՀՀ բանկային համակարգին։ Ներկայացված փաստարկներով էլ կարևորվում է բանկային համակարգի նկատմամբ հանրության զգայունությունը և պետական խիստ կարգավորման քաղաքականությունը։ Հետազոտության շրջանակներում ներկայացվել են ՀՀ կենտրոնական բանկի խորհրդի կողմից Կանոնակարգ 2-ով 1 սահմանված ՀՀ առևտրային բանկերի տնտեսական նորմատիվները և շահութաբերությունը բնութագրող հիմնական ցուցանիշները: Այնուհետև ներկայացված ցուցանիշների դիտակետից ուսումնասիրվել են ՀՀ առևտրային բանկերի 2023 թվականի առաջին կիսամյակի ֆինանսական հիմնական ցուցանիշները՝ դրանք համեմատելով 2022 թվականի առաջին կիսամյակի համապատասխան ցուցանիշների հետ։ Банковская система РА имеет первостепенное значение, в частности, большая часть ценных бумаг, обращающихся на рынке капитала, приходится на ценные бумаги, выпущенные коммерческими банками РА и зарегистрированные на регулирующем рынке РА, а также 83 процентов из активов финансовой системы РА принадлежат банковской системе РА. Представленные аргументы обосновывают чувствительность общества к банковской системе и политику жесткого государственного регулирования․ The RA banking system is of primary importance; in particular, the majority of the securities circulating in the capital market belong to the securities issued by the RA commercial banks and registered in the RA regulatory market, as well as 83 percent of the assets of the RA financial system belong to the RA banking system. The presented arguments highlight the sensitivity of the public towards the banking system and the policy of strict state regulation․
Keywords: Ֆինանսներ