ՀՀ արդյունաբերության ոլորտի զարգացման միտումները և կառուցվածքային տեղաշարժերի վերլուծությունը - Խաչիկյան, Սոս; Ավագյան, Գայանե; Վարդանյան, Քնարիկ; Միրումյան, Աիդա («Տնտեսագետ» հրատ.)
Արդյունաբերությունը տնտեսության առաջատարն է, որոշիչը և դրա զարգացմամբ է բնորոշվում որևէ երկրի զարգացման մակարդակը: Արդյունաբերության ոլորտի գերակայությունը պայմանավորված է տնտեսական համակարգի կենսագործունեության, տնտեսական զարգացման, երկրի պաշտպանունակության, տնտեսական անվտանգության ապահովման գործում ոլորտի ունեցած դերակատարությամբ: ՀՀ արդյունաբերության ոլորտի 20102022 թթ. զարգացման միտումների և կառուցվածքային տեղաշարժերի ուսումնասիրությունը հատկապես կարևորվում է տնտեսական և քաղաքական առումով առանձնահատուկ այս ժամանակահատվածում: Հոդվածում ուսումնասիրվել է հատկապես վերջին տասնամյակում ՀՀ արդյունաբերության ոլորտի ցուցանիշների շարժընթացը, բացահայտվել են ոլորտի կառուցվածքա յին փոփոխությունները պայմանավորող գործոնները և ցածր տնտեսական արդյունավետության պատճառները: Կատարվել է արդյունաբերական արտադրանքի ցուցանիշների շարժընթացի վերլուծություն՝ ըստ ցուցանիշների վրա ազդող արտաքին և ներքին գործոնների։ Սա հնարավորություն է ընձեռել բացահայտելու հիմնական խնդիրները և որակապես գնահատելու ոլորտի ներկա վիճակը։ Промышленность является лидером и определяющим фактором экономики, а уровень развития любой страны определяется ее развитием. Приоритет промышленности определяется ролью в обеспечении жизнеспособности экономической системы, экономического развития, обороноспособности страны и экономической безопасности. Изучение тенденций развития и структурных сдвигов промышленного сектора РА в 2010-2022 гг. особенно важно в этот экономический и политический период. В статье изучена динамика показателей промышленного сектора РА особенно за последнее десятилетие, выявлены факторы, определяющие структурные изменения отрасли и причины низкой экономической эффективности. Проведен анализ динамики показателей промышленного производства по внешним и внутренним факторам, влияющим на показатели, что позволило выявить основные проблемы и дать качественные оценки, характеризующие текущее состояние отрасли. − Industry is the leader of the economy and its determining factor, and the level of development of any country is described by the development of industry. The priority of industry is determined by the role in ensuring the viability of the economic system, economic development, defense of the country and economic security. The study of development trends and structural changes within the industrial sector of the Republic of Armenia from 2010 to 2022 holds particular significance in the current economic and political period. The paper examines the dynamics of indicators of the industrial sector of the Republic of Armenia, especially over the last decade, identifying the factors determining structural changes in the industry and the reasons for low economic efficiency. An analysis of the dynamics of industrial production indicators was carried out based on external and internal factors, making it possible to identify the main problems and provide qualitative assessments characterizing the present state of the industry.
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն