Բիզնեսի պլանավորման հիմնախնդիրները հայկական ստարտափ(ՏՏ) ընկերություններում - Բաբայան, Ռոբերտ («Տնտեսագետ» հրատ.)
Հոդվածում ուսումնասիրվում են Հայաստանում ստարտափ (ՏՏ) ընկերությունների առջև ծառացած բիզնեսի պլանավորման մարտահրավերները: Դրանք այն մարտահրավերներն են, որոնց բախվում են սկսնակ ընկերությունները բիզնես պլաններ մշակելիս: Վերլուծությունը կենտրոնանում է այնպիսի խնդիրների վրա, ինչպիսիք են շուկայի անկայունությունը, ֆինանսավորման սահմանափակ հասանելիությունը, տաղանդների պահպանումը և անբավարար ռազմավարական պլանավորումը: Ի լրումն՝ ընդգծվում է նշված մարտահրավերներին դիմակայելու կարևորությունը՝ ապահովել հայկական ստարտափ (ՏՏ) ընկերությունների մրցունակությունն ու հաջողությունը: Ճանաչելով և հաղթահարելով պլանավորման այս մարտահրավերները՝ Հայաստանում ստարտափ (ՏՏ) ընկերությունները կարող են առավելագույնի հասցնել իրենց ներուժը և նպաստել երկրի տեխնոլոգիական ոլորտի աճին: В статье исследуются проблемы бизнес-планирования, с которыми сталкиваются начинающие (ИТ) компании в Армении.Рассматриваются также проблемы, с которыми сталкиваются стартапы при разработке бизнеспланов. Анализ фокусируется на таких проблемах, как волатильность рынка, ограниченный доступ к финансированию, удержание талантов и недостаточное стратегическое планирование. Кроме того, в статье подчеркивается важность решения этих проблем для повышения конкурентоспособности и успеха армянских стартапов (ИТ). Признавая и преодолевая эти проблемы планирования, начинающие (ИТ) компании в Армении могут максимально раскрыть свой потенциал и внести свой вклад в рост технологического сектора страны. The paper explores the business planning challenges facing startup (IT) companies in Armenia. It examines the challenges that startups face when developing business plans. The analysis focuses on issues such as market volatility, limited access to financing, talent retention, and insufficient strategic planning. In addition, the paper highlights the importance of addressing these challenges to increase the competitiveness and success of Armenian startup (IT) companies. By recognizing and overcoming these planning challenges, startup (IT) companies in Armenia can maximize their potential and contribute to the growth of the country's technology sector․
Keywords: Գործարարություն և ձեռնարկատիրություն