ՀՀ տեղեկատվական տեխնոլոգիաների ոլորտի կազմակերպություններում անձնակազմի մոտիվացիայի վրա ազդող գործոնների վերլուծություն - Բադալյան, Մերի («Տնտեսագետ» հրատ.)
Համաշխարհային տնտեսությունում ամենաարագ աճող ու զարգացող ոլորտը վերջին տասնամյակում մնում են տեղեկատվական տեխնոլոգիաները։ Դեռևս 2000 թվականի դեկտեմբերի 28-ին Հայաստանի Հանրապետության Կառավարության կողմից տեղեկատվական տեխնոլոգիաների արդյունաբերությունը ճանաչվեց որպես ՀՀ տնտեսության զարգացման գերակա ոլորտներից մեկը։ Ոլորտում տեղի ունեցող արագընթաց զարգացումները փոփոխության են ենթարկում նաև այն մոտիվները (շարժառիթ), որոնք առաջ են մղում տեղեկատվական տեխնոլոգիաների (այսուհետ՝ ՏՏ) ոլորտի աշխատակիցներին՝ ապահովելով աշխատանքի բարձր արդյունավետություն։ Աշխատակիցների մոտիվացիայի (շահադրդման) դասական մոտեցումների, ինչպես նաև ՀՀ ՏՏ ոլորտի աշխատակիցների մոտիվացիայի ուսումնասիրությունները փաստում են, որ վերջիններիս աշխատանքի մոտիվացիան և դրա վրա ազդող գործոններն անընդհատ փոփոխվում են և կարիք ունեն մշտապես գտնվելու մարդկային ռեսուրսների կառավարման մասնագետների և գործատուների ուշադրության կենտրոնում։ Հաշվի առնելով, որ ՀՀ ՏՏ ոլորտում աշխատանքի վարձատրության մակարդակն ամենաբարձրն է, արձանագրել ենք, որ այստեղ անհրաժեշտ է կիրառել մոտիվացիայի հնարավորինս անհատական մոտեցումներ՝ պարբերաբար վերանայելով խրախուսական փաթեթները, ինչպես նաև մշտապես հետևելով հայրենական և արտասահմանյան կազմակերպություններում ներդրվող մոտիվացիոն համակարգերի նոր միտումներին։ Самым быстрорастущим и развивающимся сектором мировой экономики в последнее десятилетие остаются информационные технологии. Еще в 2000 году 28 декабря правительство Республики Армения признало отрасль информационных технологий одной из приоритетных отраслей развития экономики РА. Стремительные изменения, происходящие в этой области также меняют мотивы, которыми руководствуются сотрудники ИТ-сектора, обеспечивая высокую эффективность работы. Исследования классических подходов к мотивации сотрудников, а также исследования мотивации работников ИТ-сектора РА показывают, что трудовая мотивация работников ИТ-сектора РА и факторы, влияющие на нее, постоянно меняются и должны постоянно находиться в центре внимания специалистов по управлению персоналом и работодателей. Принимая во внимание, что уровень заработной платы в ИТ-секторе самый вы сокий в РА, мы отметили, что здесь необходимо применять максимально индивидуальные подходы к мотивации, регулярно пересматривая мотивационные пакеты, а также постоянно наблюдая за новыми тенденциями мотивационных систем, внедренных в отечественных и зарубежных организациях. Данная статья посвящена изучению особенностей трудовой мотивации работников ИТ-сектора РА и выявлению влияющих на них факторов. The Information Technology sector has been the fastest-growing and the most dynamic segment in the global economy over the past decade. Recognising its potential, the Government of the RA, on December 28, 2000, the government of the Republic of Armenia designated information technology industry as a priority sector for the contry’s economic development. The rapid advancements within this sector have reshaped the motivations driving IT employees, resulting in high work efficiency. Studies on traditional approaches to employee motivation, as well as specific research on the motivation of IT specialists in the RA, show that the work motivation of the employees of the RA IT sector and the influencing factors are constantly evolving. This makes it imperative for human resource management specialists and employers to monitor these changes. Taking into account that the level of remuneration for work in the IT sector is the highest in the RA, it is obvious that individual approaches to motivation are necessary. This includes regular reviews of incentive packages, as well as staying attuned to the latest trends in motivational systems employed by both local and international organizations.
Keywords: Կառավարում