RA Tobacco Market and its Regulatory Features in the Context of Competition Protection - Sargsyan, Hayk; Mikayelyan, Karine; Khcheyan, Mariana; Israyelyan, Anahit («Տնտեսագետ» հրատ.)
This paper presents a comprehensive analysis of the tobacco industry within the Republic of Armenia, delving deep into its present state and the myriad of factors influencing its operations. We meticulously examine the legislative framework that oversees this sector, highlighting the pivotal role of specific policies and the intricacies of existing regulations. These regulations, their history, and their implementation strategies are discussed in detail. Furthermore, we assess their effectiveness not only in maintaining public health standards but also in fostering a competitive economic environment. This assessment is particularly significant given the unique nuances associated with regulating tobacco products. For a well-rounded understanding, we utilized a multifaceted approach, monitoring various processes, indicators, and key performance metrics. These findings were then juxtaposed with data and trends from other countries, allowing for a holistic evaluation and facilitating more robust conclusions.  Հոդվածում համապարփակ վերլուծության է ենթարկվել Հայաստանի Հանրապետության ծխախոտի արդյունաբերության ոլորտը, դիտարկվել են դրա ներկա վիճակի և գործունեության վրա ազդող բազմաթիվ գործոններ: Մանրակրկիտ ուսումնասիրվել է տվյալ ոլորտը վերահսկող օրենսդրական դաշտը՝ ընդգծելով իրականացվող քաղաքականության առանցքային դերը և առկա կարգավորումների բարդությունները: Քննարկվել են գործադրվող կանոնակարգերը, առաջարկվել է դրանց բարեփոխման ռազմավարություն: Գնահատվել է իրականացվող քաղաքականության արդյունավետությունը ոչ միայն հանրային առողջության չափանիշների պահպանման, այլ նաև մրցակցային տնտեսական միջավայրի խթանման տեսանկյունից: Տրված գնահատականը հատկապես կարևորվում է՝ հաշվի առնելով ծխախոտի արտադրանքի կարգավորման հետ կապված որոշակի նրբություններ: Համակողմանի հետազոտություն իրականացնելու նպատակով կիրառվել է բազմակողմ մոտեցում՝ դիտարկելով տարբեր գործընթացներ, կատարողական հիմնական ցուցանիշներ և գործոններ։ Ուսումնասիրության արդյունքում ստացված տվյալները համադրվել են այլ երկրների համապատասխան ցուցանիշների և արձանագրված միտումների հետ, որն ավելի հիմնավոր եզրակացություններ անելու հնարավորություն է տվել։  В статье всесторонне проанализирован сектор табачной промышленности Республики Армения, рассмотрены факторы, влияющие на его современное состояние и деятельность. Тщательно изучена законодательная база, контролирующая данный сектор и выявлена ключевая роль реализуемой политики и сложности существующих правовых норм. Обсуждены реализованные нормативные акты, предложена стратегия их реформирования. Эффективность реализуемой политики оценивалась не только с точки зрения поддержания стандартов общественного здравоохранения, но и с точки зрения содействия созданию конкурентной экономической среды. Данная оценка особенно важна, учитывая некоторые нюансы, связанные с регулированием табачной продукции. Для проведения комплексного исследования был использован многогранный подход, рассматривающий различные процессы, ключевые факторы и показатели эффективности. Полученные в результате исследования данные были сопоставлены с соответствующими показателями и зафиксированными тенденциями других стран, что позволило сделать более весомые выводы.
Keywords: Markets and Competition