ՀՀ տնտեսական առաջընթացն ապահովող հիմնասյուները գլոբալաշխարհաքաղաքական տեղաշարժերի պայմաններում - Մելքումյան, Միքայել; Պարսյան, Սուրեն; Առաքելյան, Արթուր; Մելքումյան, Զարուհի («Տնտեսագետ» հրատ.)
2022 թվականին տեղի ունեցած գլոբալ աշխարհաքաղաքական տեղաշարժերը էապես փոխեցին համաշխարհային տնտեսական կյանքի օրինաչափություններն ու կանոնները, որի հետևանքով գրեթե բոլոր պետություններում ի հայտ եկան նաև տնտեսական անվտանգության հիմնախնդիրներ: Տնտեսական զարգացման այս անորոշ հեռանկարներից անմասն չմնաց նաև մեր երկիրը: Մի կողմից՝ ստեղծվում են տնտեսական կյանքի աշխուժացման առանձին տարրեր, մյուս կողմից՝ նորանոր ռիսկեր: Ունենալով փոքր տնտեսություն՝ Հայաստանի Հանրապետությունն առավելագույն չափով է կրում վերը նշված տնտեսական տեղաշարժերի ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական հետևանքները: Հետևաբար՝ հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել և կատարելագործել Հայաստանի զգալի առաջընթացն ապահովող հիմնական ուղղությունները։ Տնտեսական քաղաքականության տարբեր ուղղությունները պետք է համադրվեն, հակառակ դեպքում դրանց արդյունավետությունը շատ ցածր կարող է լինել։ Ներկայում Հայաստանի տնտեսության համար տնտեսական աճը ապահովող ոլորտներ են շինարարությունը, ՏՏ-ն, արդյունաբերությունը, բանկային և հանրային սննդի ոլորտները։ Չնայած որոշ հայկական ՏՏ ստարտափ ընկերությունների միջազգայնորեն գրանցած լուրջ հաջողություններին, այնուամենայնիվ, պետք է արձանագրել, որ գլոբալ լուծումներ մշակող և միջազգային շուկաներ մուտք գործած ստարտափ ընկերությունների թիվը խիստ փոքր է, ինչը չի նպաստում էկոհամակարգի առավել արագ և կայուն զարգացմանը: Глобальные геополитические сдвиги, произошедшие в 2022 г., существенно изменили закономерности и правила экономической жизни, в результате чего практически во всех государствах появились также проблемы экономической безопасности. Эта неопределенность экономического развития не обошла стороной и нашу страну. С одной стороны создаются отдельные элементы оживления экономической жизни, с другой - новые риски. Имея слаборазвитую экономику, Республика Армения в максимальной степени несет на себе как положительные, так и отрицательные последствия вышеуказанных экономических изменений. Поэтому целью данной статьи является изучение и совершенствование основных направлений, обеспечивающих значительный прогресс Армении. Различные направления экономической политики должны быть согласованы. В противном случае их эффективность может быть очень низкой. В настоящее время секторами, обеспечивающими экономический рост экономики Армении, являются строительство, информационные технологии, промышленность, банковское дело и общественное питание. Несмотря на серьезные успехи некоторых армянских IT-стартапов на международном уровне, следует отметить, что количество стартапкомпаний, разрабатывающих глобальные решения и выходящих на международные рынки, очень мало, что не способствует более быстрому и стабильному развитию экосистемы. Global geopolitical shifts that took place in 2022 significantly changed the patterns and rules of global economic life, resulting in problems of economic security in almost all countries. These uncertain perspectives of economic development also impacted our country. On the one hand, some elements of revitalization of economic life are emerging, on the other hand, new risks are appearing. Having an underdeveloped economy, the Republic of Armenia faces both positive and negative consequences of the above-mentioned economic changes to a great extent. Therefore, the aim of this paper is to study and improve the main directions that will ensure the tangible economic progress of Armenia. Different directions of economic policy should be coordinated. Otherwise, their effectiveness can be very low. Currently, Armenia’s economic growth is driven by sectors such as construction, IT, industry, banking and catering. While some Armenian IT startup companies achieved success internationally, it should be noted that the number of startup companies developing global solutions and entering international markets is very small, which does not contribute to the faster and more stable development of the ecosystem.
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն