Հայաստանը ժամանակակից նորարարական գործունեության համատեքստում - Մարկոսյան, Աշոտ; Մաթևոսյան, Էլյանորա; Մարկոսյան, Մերուժան («Տնտեսագետ» հրատ.)
Ժամանակակից համաշխարհային տնտեսության պայմաններում առանձին երկրների, ազգային տնտեսությունների, ինչպես նաև երկրների տնտեսական միությունների դերը և կարևորությունը բնութագրվում են բազմաթիվ ցուցանիշների համակարգի միջոցով, որոնց շարքում առանձնահատուկ են նորարարությունների և նորարարական գործունեության ցուցանիշները։ Այդ նպատակով հետազոտվել են նորարարությունների վերաբերյալ տարբեր հեղինակների տեսակետները և մոտեցումները, բացահայտվել են նորարարությունների բովանդակությունը և կարևորությունը պետության հզորացման ու տնտեսական աճի տեմպերի ավելացման գործում։ Հեղինակները, ուսումնասիրելով նշված ոլորտի ինչպես համաշխարհային, այնպես էլ տարածաշրջանային ցուցանիշներն ու զարգացումները, կատարել են համապատասխան վերլուծություններ և հանգել մի շարք բացահայտումների, որոնք օգտակար կարող են լինել Հայաստանի Հանրապետությունում գիտական ու գիտատեխնիկական գործունեության արդյունավետ քաղաքականության մշակման և իրականացման համար, ինչը մեծապես կնպաստի գործունեության այդ տեսակի մրցունակության բարձրացմանը ինչպես համաշխարհային շուկայում, այնպես էլ տարածաշրջանային զարգացման մակարդակում։ Հեղինակների կարծիքով՝ թեև ՀՀ-ում զգալի աշխատանք է տարվել գիտական և գիտատեխնիկական գործունեության ոլորտում իրերի վիճակը փոփոխելու և բարելավելու նպատակով (ընդունվել են առանձին իրավական ակտեր, որոնց միջոցով փորձ է արվում բարձրացնելու գիտական և գիտատեխնիկական գործունեության արդյունավետությունը), սակայն իրականացվող միջոցառումները համակարգված և համալիր բնույթ չունեն և հիմնականում ծառայում են ոլորտում առաջացող տեղային խնդիրների մասնակի լուծմանը։ В условиях современного мирового хозяйства роль и значение национальных экономик, отдельных стран, а также экономических союзов характеризуется системой многих показателей, среди которых особое место занимают показатели инноваций и инновационной деятельности. Для этого были исследованы и выявлены точки зрения и подходы различных авторов относительно инноваций, выявлено содержание и значение инноваций в укреплении государства и повышении темпов экономического роста. Изучая глобальные и региональные показатели и разработки в указанной сфере, авторы провели соответствующий анализ и пришли к ряду выводов, которые могут быть полезны для разработки и реализации эффективной политики научной и научно-технической деятельности в Республике Армении, что внесет большой вклад в повышение конкурентоспособности этого вида деятельности, как на мировом рынке, так и в региональном развитии. По мнению авторов, хотя в РА была проделана значительная работа по изменению и улучшению положения дел в области научной и научно-технической деятельности. Приняты отдельные правовые акты, посредством которых делается попытка повысить эффективность научной и научнотехнической деятельности. Однако реализуемые мероприятия не носят системного и комплексного характера и служат скорее частичному решению локальных проблем, возникающих на местах․ In the current global economy, the role and importance of national economies of individual countries, as well as the economic unions of countries, are characterized based on various indicators, with a special emphasis on innovations and innovative activities. For this purpose, the viewpoints and approaches presented by various authors regarding innovations were researched and identified, the content and importance of innovations in strengthening the state and increasing the rate of economic growth were revealed. By researching the global and regional indicators and developments of the mentioned field, the authors made appropriate analyses and came to a number of conclusions that can be useful for the development and implementation of an effective policy of scientific and scientific-technical activities in the Republic of Armenia, which will greatly contribute to increasing the competitiveness of that type of activity, both in the global market and in regional development. The authors acknowledge that considerable work has been done in the RA to change and improve the state of affairs in the field of scientific and scientific-technological activities. Several legislative acts have been adopted, aiming to enhance the efficiency of these activities. However, the implemented measures lack a systematic and complex nature and serve rather to partially solve local problems arising in the field.․
Keywords: Կրթություն; Նորարարություն; Գիտելիք