Պետություն-մասնավոր գործընկերությունը որպես ենթակառուցվածքների զարգացման խթան - Ավագյան, Գայանե; Վարդանյան, Քնարիկ («Տնտեսագետ» հրատ.)
Պետություն−մասնավոր գործընկերությունը (ՊՄԳ) լայնորեն տարածվում է աշխարհում որպես հանրային նշանակալից ծրագրերի իրականացմանը, մասնավորապես՝ ենթակառուցվածքների ձևավորմանը, զարգացմանը, ծառայությունների մատուցմանը նպաստող արդյունավետ մեխանիզմ: Հոդվածում հիմնավորվել է պետություն−մասնավոր գործընկերության դերը ենթակառուցվածքների զարգացման գործում, ինչպես նաև շեշտադրվել է պետության և մասնավորի նյութական, ֆինանսական, մարդկային ռեսուրսների ու միջոցների համախմբման կարևորությունը։ Հիմնավորվում է նաև, որ պետություն−մասնավոր գործընկերությունը արդյունավետ մեխանիզմ է, քանի որ մասնավոր հատվածի տեխնոլոգիաները և նորարարությունները համատեղվում են պետական հատվածի խթանների հետ, և որ միայն պետության միջոցներով հնարավոր չէ ֆինանսավորել բոլոր ենթակառուցվածքների պահպանման և զարգացման հետ կապված ծրագրերը: Государственно-частное партнерство (ГЧП) широко распространено в мире как эффективный механизм, способствующий реализации значимых государственных программ, в частности, по формированию, развитию инфраструктуры и предоставлению услуг. В статье обоснована роль государственно-частного партнерства в развитии инфраструктур, а также подчеркнута важность консолидации материальных, финансовых, человеческих ресурсов и средств государства и частного сектора. Public-Private Partnership (PPP) is widely recognized in the world as an effective mechanism contributing to the implementation of significant public programs, particularly in infrastructure formation, development, and service provision. This paper highlights the crucial role of public-private partnership in the development of infrastructures, and also emphasizes the importance of combining material, financial, human resources of both the state and private sectors. It argues that public-private partnerships are effective because they leverage private sector technologies and innovations while utilizing public sector incentives, acknowledging that government funds alone cannot finance all infrastructure maintenance and development projects. As a result of combining state and business resources within the implemented projects, additional competitive advantages are formed, and risks are distributed between the state and business entities.
Keywords: Կառավարում