Քաղցր ըմպելիքների հարկման ազդեցությունը սպառողների վարքագծի և տնտեսական գործունեության վրա - Քթոյան, Արմեն; Շիրինյան, Անուշ; Մանուկյան, Ելենա; Իսրայելյան, Սրբուհի; Հարությունյան, Մարիամ; Սաֆարյան, Նանե («Տնտեսագետ» հրատ.)
Քաղցր ըմպելիքների սպառման հետ կապված հիվանդությունների տնտեսական և սոցիալական բեռը զգալի է ոչ միայն առողջապահական ծախսերի առումով, այլև կորցրած արտադրողականության և տնտեսական աճի պատճառով: Հաշվի առնելով այս համատեքստը՝ քաղցր ըմպելիքների հարկումը դիտվում է որպես հանրային առողջության քաղաքականության կարևոր գործիք, որն առաջարկվում է համաշխարհային առաջատար առողջապահական կազմակերպությունների կողմից: Ազդելով այս ըմպելիքների գնի վրա՝ հարկերը նպատակ ունեն նվազեցնելու սպառումը, խրախուսելու սննդակարգի ավելի առողջ ընտրությունը և, ի վերջո, մեղմացնելու դրանց ընդունման հետ կապված առողջական և տնտեսական բեռը: Экономическое и социальное бремя болезней, связанных с потреблением сладких напитков, является значительным не только с точки зрения затрат на здравоохранение, но и с точки зрения потери производительности и экономического роста. В этом контексте налогообложение сладких напитков становится важным инструментом политики общественного здравоохранения, рекомендованным ведущими мировыми организациями здравоохранения. Влияя на цену этих напитков, налоги направлены на сокращение потребления, поощрение выбора более здорового питания и, в конечном итоге, на облегчение бремени для здоровья и экономики, связанного с их потреблением. The economic and social burden of disease associated with sugar-sweetened beverages consumption is significant, not only in terms of health care costs, but also in lost productivity and economic growth. In this context, the taxation of sugar-sweetened beveragess is emerging as an important public health policy tool recommended by leading global health organizations. By affecting the price of these beverages, taxes aim to reduce consumption, encourage healthier dietary choices, and ultimately alleviate the health and economic burden associated with their consumption.
Keywords: Ձեռնարկատիրություն; Գործարարություն