ՀՀ տնտեսության իրական և ֆինանսական հատվածների խզման գնահատումը - Միքայելյան, Վահե; Քեռյան, Արմիդա («Տնտեսագետ» հրատ.)
Իրական և ֆինանսական հատվածները տնտեսության ժամանակակից համակարգի երկու հիմնական բաղադրիչներն են։ Երկու հատվածների միջև դրական փոխգործակցությունը էական նշանակություն ունի տնտեսական կայունության և զարգացման համար։ Այս երկու հատվածների միջև խզման պատճառների գնահատման հիմնական նպատակն է տնտեսական աճի խնդիրների բացահայտումը՝ ապահովելով ազգային տնտեսության զարգացումն ու աճը։ 20082009 թվականների ֆինանսատնտեսական ճգնաժամը փաստեց, որ այս երկու հատվածների արդյունավետ փոխգործակցությունն անհրաժեշտ է։ Այն երկրները, որտեղ այս երկու հատվածները համագործակցության մեջ են եղել, ավելի արագ են հաղթահարել ճգնաժամերի հետևանքները։ Տնտեսական հասկացություն է այս երկու հատվածների համաչափությունը, քանի որ դրանք ինչպես փոխարինում և լրացնում են միմյանց, այնպես էլ հակասություններ են ունենում։ Финансовый и реальный секторы являются двумя основными составляющими современной системы экономики. Позитивное взаимодействие между двумя секторами имеет важное значение для экономической стабильности и устойчивого развития. Основной целью оценки причин разрыва между этими двумя секторами является выявление проблем экономического роста, обеспечивающих развитие и рост национальной экономики. Финансово-экономический кризис 2008-2009 годов подтвердил необходимость эффективного взаимодействия этих двух секторов. Страны, где эти два сектора находились во взаимодействии, быстрее преодолели последствия кризисов. Симметрия этих двух частей является категорией теоретической, поскольку они одновременно заменяют и дополняют друг друга, а также вступают друг с другом в противоречие․ Financial and real sectors are the two main components of the modern system of the economy. Positive interaction between the two sectors is essential for economic stability and sustainable development. The main purpose of assessing the reasons for the gap between these two sectors is to identify the problems of economic growth, ensuring the development and growth of the national economy. The financial and economic crisis of 2008-2009 proved that the effective interaction of these two sectors is necessary. Those countries where these two sectors were in interaction have overcome the consequences of crises faster. The symmetry of these two parts is a theoretical category, because they both replace and complement each other, and also come into conflict with each other․
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն