ՀՀ-ում կենսամակարդակը բնութագրող և դրա վրա ազդող գործոնների վերլուծություն - Մելքումյան, Հովհաննես; Սաֆարյան, Լուիզա; Նավասարդյան, Միքայել; Դավթյան, Կամո («Տնտեսագետ» հրատ.)
Անվիճելի է, որ կենսամակարդակի բարձրացման հնարավորությունները ճիշտ գնահատելու, համապատասխան սոցիալական ու տնտեսական քաղաքականություն մշակելու համար առանձնակի կարևորվում է իրավիճակի վերաբերյալ հստակ և արժանահավատ տեղեկատվության տիրապետումը։ Սակայն վերջին ժամանակներում, պայմանավորված համավարակով, ռուս-ուկրաինական պատերազմով, կլիմայական ու էկոլոգիական աղետներով ինչպես ամբողջ աշխարհում, այնպես էլ Հայաստանի Հանրապետությունում, աճել է անորոշությունը։ Արտաքին ազդող գործոններին գումարվում են երկրի ներսում ռազմաքաղաքական անբարենպաստ վիճակն ու անընդհատ ավելացող անկայունությունները, որոնք մտահոգիչ պատկեր են ստեղծում երկրի կենսամակարդակի բարձրացման հնարավորությունների սահմանափակման առումով։ Այնուամենայնիվ, նման մարտահրավերները նոր չեն, անորոշություններն ու անսպասելի իրադարձությունները մշտապես ուղեկցել են քաղաքակրթության զարգացման ընթացքին, ուստի կարևոր է դրանք հաղթահարելու ճանապարհներ փնտրելն ու իրագործման հնարավորություններ բացահայտելը։ Հենց նման պայմաններում կենսամակարդակի գնահատման հրատապությունը կասկած չի հարուցում։ Бесспорно, что для правильной оценки возможностей повышения уровня жизни, выработки соответствующей социальной и экономической политики особенно важно иметь четкую и достоверную информацию о макроэкономической ситуации. Однако в последнее время изза пандемии, российско-украинской войны, климатических и экологических катастроф, как во всем мире, так и в Республике Армения, неопределенность возросла. К факторам внешнего воздействия, создающим тревожную картину с точки зрения ограничения возможностей повышения уровня жизни страны, прибавляются неблагоприятная политическая и военная ситуация внутри страны, постоянно усиливающаяся нестабильность. Подобные вызовы, неопределенности и неожиданные события всегда сопровождали развитие цивилизации, поэтому важно искать пути их преодоления и определять возможности для реализации. Актуальность оценки уровня жизни именно в таком контексте не подлежит сомнению. To accurately assess the possibilities for raising the standard of living and to develop effective social and economic policies, it is essential to have clear and reliable information about the current situation. However, in recent years, uncertainty has grown globally and in Armenia due to the pandemic, the Russia-Ukraine war, and environmental and ecological crises. The unfavorable political and military situation inside the country and the ever-increasing instabilities add to to the external influencing factors, which create a worrying picture in terms of limiting the possibilities of raising the country's standard of living. However, such challenges are not new, uncertainties and unexpected events have always accompanied the development of civilization, so it is important to look for ways to overcome them and identify opportunities for implementation. In this context, the urgency of assessing the standard of living becomes even more evident.
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն