Տնտեսության բարդության վերլուծությունը ՀՀ և տարածաշրջանային երկրների օրինակով - Աղաբեկյան, Էդգար; Արտաշյան, Արգամ («Տնտեսագետ» հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է պարզաբանել տնտեսության բարդության հայեցակարգը և դրա նշանակությունը այսօրվա գլոբալացված տնտեսության մեջ, վերլուծել տնտեսական բարդության ինդեքսը և հարակից ցուցանիշները ՀՀ, տարածաշրջանային և այլ երկրների մասով՝ բացահայտելու դիտարկվող երկրների համեմատական առավելությունները, մարտահրավերները և հնարավորությունները: Հոդվածում բացահայտվում է տնտեսության բարդություն հասկացությունը՝ օգտագործելով տնտեսության բարդության ինդեքսը (ECI) որպես ոսպնյակ՝ ուսումնասիրելու տարբեր պետությունների արտահանման բազմազանեցումն ու տնտեսության բարդությունը: ECI-ի հետ մեկտեղ, վերլուծությունը ներառում է հիմնական նորարարության չափանիշներ, ինչպիսիք են բարձր տեխնոլոգիաների արտահանումը, արտոնագրերը և հետազոտության ու զարգացման (R&D) ծախսերը՝ տնտեսության զարգացման դինամիկայի վերաբերյալ ընդհանուր պատկերացում ստանալու համար: Цель статьи – прояснить понятие экономической сложности и ее значение в современной глобализированной экономике, проанализировать индекс экономической сложности и связанные с ним показатели для РА и других стран региона с целью выяснения сравнительных преимуществ, проблем и возможностей экономик рассматриваемых стран. В статье исследуется концепция сложности экономики с использованием Индекса сложности экономики (ECI) в качестве «линзы» для изучения диверсификации экспорта и сложности экономики различных государств. Наряду с ECI анализ включает ключевые показатели инноваций, такие как экспорт высоких технологий, патенты и расходы на исследования и разработки (НИОКР), чтобы получить общую картину динамики развития экономики. Исследование выявило различия в сложности экономики разных стран, подчеркнув важность понимания проблем и возможностей, с которыми сталкиваются разные регионы. This paper aims to clarify the concept of economic complexity and its significance in today’s globalized economy. It analyzes the Economic Complexity Index (ECI) and related indicators for the Republic of Armenia and other countries in the region to elucidate the comparative advantages, challenges, and opportunities facing these economies. The paper explores economic complexity through the Economic Complexity Index (ECI) to study export diversification and economic complexity of different states. Along with the ECI, the analysis includes key innovation indicators such as high-tech exports, patents and research and development (R&D) expenditure to provide an overall picture of the dynamics of the economy. The findings reveal disparities in economic complexity across countries, emphasising the importance of understanding the challenges and opportunities faced by different regions.
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն