Կայուն առաջնորդությունից մինչև տեխնոլոգիական վերափոխում. եվրոպական և ասիական երկրների տեխնոլոգիական զարգացման դասերը - Կարապետյան, Նարեկ; Թադևոսյան, Ռուզաննա («Տնտեսագետ» հրատ.)
Հոդվածում ուսումնասիրվել է եվրոպական և ասիական երկրների տեխնոլոգիական զարգացման հետագիծը։ Տեխնոլոգիական զարգացումը բնութագրելու համար օգտագործվել են տնտեսական բարդության ցուցիչը, մտավոր սեփականության իրավունքները հավաստող արտոնագրերը՝ գրանցված ազգային արտոնագրային գրասենյակում և ԱՄՆ-ի արտոնագրերի ու առևտրային նշանների գործակալությունում, ինչպես նաև հետազոտություններին և զարգացմանը (R&D) ուղղվող ծախսերը։ Տեխնոլոգիական բարդության առումով, ԵՄ երկրներից շատերն այժմ էլ շարունակում են աշխարհի երկրների լավագույն տասնյակում հայտնվել, սակայն ԵՄ գլխավոր դերակատարները, 1990-ականների համեմատությամբ, աշխարհի լավագույն եռյակում իրենց դիրքերն աստիճանաբար զիջում են ասիական որոշ երկրների։ ԵՄ երկրները միատարր չեն ներկայացվում. ուսումնասիրված ցուցանիշների գծով առաջատար երկրների և հետնապահների միջև տարբերությունը բազմապատիկ է, թեև նվազման միտումով։ Տարբեր է նաև R&D ծախսերում պետական և մասնավոր ծախսերի հարաբերակցությունը, ընդհանուր առմամբ, միջինում մասնավորի կողմից կատարված ծախսերի գերակշռությամբ։  В статье рассматривается траектория технологического развития стран Европы и Азии. Индекс экономической сложности, а также показатели, включая патенты, защищающие права интеллектуальной собственности, зарегистрированные как в национальном патентном ведомстве, так и в Ведомстве по патентам и товарным знакам США, а также расходы на исследования и разработки (НИОКР), использовались для оценки технологического развития. С точки зрения экономической сложности, многие страны ЕС продолжают появляться в первой десятке мира, но ведущие страны ЕС постепенно уступают свои позиции в глобальной тройке некоторым азиатским странам. Страны ЕС не демонстрируют однородности в своих показателях. Различия между странамилидерами и отстающими по изучаемым показателям значительны, хотя и уменьшаются с течением времени. The paper examines the trajectory of technological development of European and Asian countries. The economic complexity index, along with indicators such as patents securing intellectual property rights registered with both the national patent office and the US Patent and Trademark Office, as well as research and development (R&D) expenditures, have been used to characterize technological development. In terms of economic complexity, many EU countries continue to appear in the world's top ten, but the leading EU nations are gradually ceding their positions in the global top three to certain Asian countries.
Keywords: Կրթություն; Նորարարություն; Գիտելիք