ՀՀ առևտրային բանկերի կապիտալի համարժեքության և իրացվելիության ռիսկերի գնահատում - Բաբայան, Վահան («Տնտեսագետ» հրատ.)
Սույն հոդվածը նվիրված է ՀՀ առևտրային բանկերի հուսալիության և կայունության առկա վիճակի գնահատմանը։ Առաջադրվել են համաշխարհային արդի մարտահրավերներից բխող իրավիճակային խնդիրներ, մասնավորապես՝ երկրի տնտեսական ակտիվության անկման պարագայում ՀՀ առևտրային բանկերի վարկային պորտֆելի 5%, 10%, 20% և 30% անհուսալի դասակարգման դեպքում 2023 թվականի չորրորդ եռամսյակի միջանկյալ հաշվետվությունների ֆինանսական ցուցանիշների հիման վրա բանկերի կապիտալի համարժեքության և իրացվելիության գնահատումը, ինչպես նաև նորմատիվ կապիտալի ռիսկերը բնութագրող հիմնական ցուցանիշների վարքագիծը։ Данная статья посвящена оценке текущего состояния надежности и стабильности коммерческих банков РА. В исследовании предложены ситуационные проблемы, вытекающие из современных глобальных вызовов, в частности, в случае спада экономической активности страны, в случае ненадежный классификации кредитного портфеля коммерческих банков РА на уровне 5%, 10%, 20% и 30% оценить достаточности капитала банков и поведения основных показателей, характеризующих риски ликвидности и регуляторного капитала на основе финансовых показателей промежуточной отчетности за четвертый квартал 2023 года. This article isdevoted to the assessment the current state of reliability and stability of RA commercial banks. The research presented situational problems arising from current global challenges, in particular, based on the financial indicators of the fourth quarter of 2023 interim reports, to assess the behavior of banks' capital adequacy and liquidity, as well as the main indicators characterizing the risks of normative capital, in case of a decline in the economic activity of the country, in case of unreliable classification of 5%, 10%, 20% and 30% of the credit portfolio of RA commercial banks, based on the financial indicators of the interim reports of the fourth quarter of 2023.
Keywords: Ֆինանսներ