About the Limitations of the SOC model application for earthquakes - Kazarian, Armen; Minasyan, Gayane; Ter-Vardanyan, Lilit; Mkrtchyan, Asatur (ՀՀ ԳԱԱ)
This article examines certain limitations of applying the Self-Organized Criticality (SOC) model to earthquakes. An analysis of earthquake distribution throughout the day reveals that in some areas, earthquake frequency strictly depends on the time of day, with more occurrences connected to the midday and midnight. This frequency also aligns with the lunar day cycle of 27.35 days. Proposed a new type of histogram illustrating the daily dependency of earthquake occurrences. It can be used for a better understanding of the seismic regime in the given territory within short time periods. It is concluded that earthquake-generating forces exhibit periodic patterns with periods of 12 and 24 hours, as well as 14 and 28 days. Since the combined tidal periodicity for spring tide is 12:25 or 24:50 per day presented in report observation is limiting the possibility to apply the trigger model of moon and sun combined forces influence to the earthquake generation process. Այս հոդվածում ուսումնասիրվում են ինքնակազմակերպված կրիտիկական (Self Organised Criticaly) մոդելի կիրառման որոշ սահմանափակումները երկրաշարժերի դեպքում։ Օրվա ընթացքում երկրաշարժերի բաշխման վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ երկրաշարժերի հաճախականությունը խստորեն կախված է օրվա ժամից՝ առավել հաճախականությամբ կապված լինելով կեսօրի և կեսգիշերի հետ։ Այս հաճախականությունը համընկնում է նաև 27.35 օր տևողությամբ լուսնային օրվա ցիկլին։ Առաջարկվում է նոր տեսակի հիստոգրամմա, որը ցուցադրում է երկրաշարժերի առաջացման օրական կախվածությունը։ Այն կարող է օգտագործվել տվյալ տարածքում կարճ ժամանակահատվածներում սեյսմիկ ռեժիմի ավելի լավ ըմբռնման համար։ Եզրակացվում է, որ երկրաշարժեր ստեղծող ուժերը դրսևորում են պարբերականության նմուշներ մոտավորապես 12 և 24 ժամ, ինչպես նաև 14 և 28 օր պարբերություններով։ Սա սահմանափակում է երկրաշարժերի առաջացման գործընթացում Լուսնի և Արևի համատեղ ազդեցության մոդելի կիրառման հնարավորությունը: В данной статье рассматриваются некоторые ограничения применения модели самоорганизующихся систем достигших критического состояния (Self Organised Criticaly) к землетрясениям. Анализ суточного распределения землетрясений показывает, что частота появления землетрясений строго зависит от времени суток, связанными с полуднем и полуночью. Эта частота также соответствует циклу лунного дня, составляющему 27,35 дня. Предложен новый тип гистограммы, иллюстрирующий суточную зависимость возникновения землетрясений. Он может быть использован для лучшего понимания сейсмического режима в течение коротких временных интервалов. Сделан вывод о том, что силы, генерирующие землетрясения, проявляют периодические закономерности с периодами примерно 12 и 24 часа, а также 14 и 28 дня, что ограничивает возможность применения триггерной модели влияния Луны и Солнца на процесс генерации землетрясений.
Keywords: Seismology