Measuring Progress: The Gender Inequality Index and Its Impact on Global Development - Vardanyan, Tatevik (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The Gender Inequality Index (GII) has emerged as a pivotal tool for assessing disparities in gender equality and its inﬂuence on global development. This paper explores the conceptual framework, methodology, and relevance of the GII in measuring progress across nations. By analyzing its components—reproductive health, empowerment, and labor market participation— this study highlights the critical role of gender equality in fostering sustainable development. The paper further examines the GII's implications for policy-making and its ability to inform targeted interventions that address systemic inequalities. Case studies are presented to illustrate the relationship between reducing gender disparities and achieving broader developmental goals such as economic growth, social stability, and human capital enhancement. This comprehensive analysis highlights the necessity of integrating gender-sensitive approaches into development strategies to accelerate progress towards equitable and inclusive societies globally. Գենդերային անհավասարության ինդեքսը (ԳԱԻ) դարձել է կարևոր գործիք՝ գենդերային հա վասարության ոլորտում անհամաչափությունների և դրանց գլոբալ ազդեցության գնահատման համատեքստում։ Հոդվածում ուսումնասիրվում են ԳԱԻ-ի հայեցակարգային հիմքը, մեթոդաբանությունը և նշանակությունը երկրների առաջընթացի ապահովման գործում։ Վերլուծելով դրա բաղադրիչները՝ վերարտադրողական առողջությունը, հնարավորությունների ընդլայնումը և աշխատաշուկայում մասնակցությունը, շեշտվում է գենդերային հավասարության կարևոր դերը կայուն զարգացման ապահովման հարցում։ Հոդվածում քննարկվում են նաև ԳԱԻ-ի հետևանքները ոլորտային քաղաքականության մշակման գործում, ինչպես նաև դրա կա րևո րու թյունը՝ համակարգային անհավասարության վերացմանն ուղղված նպատակային միջոցառումների տեսանկյունից։ Ներկայացվում են գենդերային անհամաչափությունների նվազեցման և զարգացման կառուցակարգեր, որոնք միտված են ապահովելու տնտեսական աճ, սոցիալական կայունություն և մարդկային կապիտալի զարգացում։ Վերլուծությունում ընդգծվում է գենդերային զգայուն մոտեցումների ինտեգրման անհրաժեշտությունը զարգացման ռազմավարություններում՝ խթանելու համար արդար և ներառական հասարակությունների ձևավորումը։ Индекс гендерного неравенства (GII) стал важным инструментом для оценки диспропорций в гендерном равенстве и их влияния на глобальное развитие. В данной статье исследуется концеп- туальная основа, методология и значимость GII в измерении прогресса стран. Анализируя его составляющие — репродуктивное здоровье, расширение возможностей и участие в рынке труда — исследование подчеркивает важную роль гендерного равенства в обеспечении устойчивого развития. В статье также рассматриваются последствия GII для разработки политики и его спо- соб ность информировать целенаправленные меры по устранению системного неравенства. При водятся примеры, иллюстрирующие связь между сокращением гендерных диспропорций и достижением более широких целей развития, таких как экономический рост, социальная стабильность и повышение человеческого капитала. Комплексный анализ подчеркивает необходимость интеграции гендерно-чувствительных подходов в стратегии развития для ускорения прогресса к справедливым и инклюзивным обществам на глобальном уровне.
Keywords: Geoeconomic Chronicle