“Pipeline-Based Economics”: The Global Reliance on Oil and Gas Exports - Pakhlyan, Anna (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Oil and natural gas rank among the most widely traded commodities globally. However, since production regions often do not align with major consumer markets, transportation — particularly via pipelines across continents and oceans — plays a critical role in shaping the dynamics of the global oil and gas industry. "Pipeline-based economics" refers to the economic systems and geopolitical strategies shaped by the production, distribution, and consumption of oil and natural gas, heavily reliant on pipeline infrastructure. This concept characterizes economies, markets, and policies inﬂuenced by energy resources transported through extensive networks of pipelines. In other words, "Pipeline-Based Economics" explores the critical role of pipelines in the global energy economy, emphasizing how oil and gas exports shape economic strategies and dependencies worldwide. Նավթը և բնական գազը աշխարհում ամենաշատ վաճառվող ապրանքների շարքում են: Այնուամենայնիվ, քանի որ արդյունահանող տարածաշրջանները հաճախ չեն համընկնում հիմնական սպառողական շուկաների հետ, տրանսպորտը, հատկապես մայրցամաքային և օվկիանոսային խողովակաշարերը, կարևոր դեր են խաղում նավթի և գազի համաշխարհային արդյունաբերության դինամիկայի ձևավորման գործում: «Խողովակաշարերի վրա հիմնված տնտեսագիտությունը» վերաբերում է տնտեսական համակարգերին և աշխարհաքաղաքական ռազմավարություններին, որոնք ձևավորվում են նավթի և բնական գազի արտադրության, բաշխման և սպառման արդյունքում, որոնք էլ իրենց հերթին մեծապես կախված են խողովակաշարերի ենթակառուցվածքից: Այս հայեցակարգը բնու թագրում է տնտեսությունները, շուկաները և քաղաքականությունները, որոնք ազդում են խողովակաշարերի լայն ցանցերով փոխ ադրվող էներգետիկ ռեսուրսների վրա: Այլ կերպ ասած, «Խողովակաշարերի վրա հիմնված տնտեսագիտությունն» ուսումնասիրում է խողովակաշարերի կա րևոր դերը համաշխարհային էներգետիկ տնտեսության մեջ՝ ընդգծելով, թե ինչպես է նավթի և գազ ի արտահանումը ձևավորում տնտեսական ռազմավարություններն ու կախվածություններն ամբողջ աշխարհում: Нефть и природный газ входят в число наиболее широко продаваемых товаров в мире. Однако, поскольку регионы добычи часто не совпадают с основными потребительскими рынками, транспортировка — особенно по трубопроводам через континенты и океаны — играет решающую роль в формировании динамики мировой нефтегазовой отрасли. «Трубопроводная экономика» относится к экономическим системам и геополитическим стратегиям, сформированным производством, распределением и потреблением нефти и природного газа, в значительной степени зависящим от трубопроводной инфраструктуры. Эта концепция характеризует экономики, рынки и политику, на которые влияют энергетические ресурсы, транспортируемые по обширным сетям трубопроводов. Другими словами, «трубопроводная экономика» исследует решающую роль трубопроводов в мировой энергетической экономике, подчеркивая, как экспорт нефти и газа формирует экономические стратегии и зависимости во всем мире.
Keywords: Geoeconomic Chronicle