Global Economy: Finding New Ways - Bulanikyan, Vahe (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Geopolitical changes, technological advances and the COVID-19 pandemic have changed traditional economic models. This process is commonly referred to as geoeconomic fragmentation, a de facto halt in globalization processes, leading to governments attempting to facilitate the transfer of production chains to their own or at least friendly countries (friendshoring). This may result in the split of the global economy into blocs. Based on national security considerations, partners are selected within the framework of friendshoring. Overall, we can observe the growing inﬂuence of geopolitical factors on geoeconomic ones. From the global economic downturn and climate change to the cost-of-living and debt crises, the world faces complex and interconnected challenges. Geopolitical tensions add to these issues, making it even more diﬃcult to address vital global problems. Աշխարհաքաղաքական փոփոխությունները, տեխնոլոգիական առաջընթացը և COVID-19 համաճարակը փոխել են ավանդական տնտեսական մոդելները։ Այս գործընթացը, սովորաբար, կոչվում է աշխարհատնտեսական մասնատում (ֆրագմենտացիա): Գլոբալացման գործընթացների փաստացի դադարումը հանգեցնում է կառավարությունների փորձերին՝ խթանելու արտադրական շղթաների տեղափոխումը սեփական կամ գոնե բարեկամ երկրներ (ֆրենդշորինգ)։ Դրա հետևանքով համաշխարհային տնտեսությունը կարող է բաժանվել բլոկների։ Ազգային անվտանգության նկատառումներից ելնելով է, որ գործընկերներն ընտրվում են ֆրենդշորինգի շրջանակներում։ Ընդհանուր առմամբ, կարելի է վկայել աշխարհաքաղաքական գործոնների՝ աշխարհատնտեսական գործոնների վրա աճող ազդեցության մասին։ Համաշխարհային տնտեսության անկումից և կլիմայի փոփոխությունից մինչև կյանքի արժեքի և պարտքային ճգնաժամերը հաղթահարելու հեշտ ճանապարհ չկա: Այս հիմնախնդիրներին գումարվում են նաև աշխարհաքաղաքական լարվածությունները, որոնք էլ ավելի են դժվարացնում համաշխարհային մակարդակով առաջացող կենսական խնդիրների լուծումը։ Геополитические изменения, технологические достижения и пандемия COVID-19 изменили традиционные экономические модели. Этот процесс обычно называют геоэкономической фрагментацией, фактическим прекращением глобализационных процессов, приводящим к попыт кам правительств способствовать переносу производственных цепочек в свои или хотя бы дружественные страны (френдшоринг). Следствием чего может стать раскол мировой экономики на блоки. Исходя из соображений национальной безопасности, партнеры выбираются в рамках френдш оринга. В целом можно констатировать возрастающее влияние геополитических факторов на геоэкономические факторы. От глобального экономического спада и изменения климата до кризиса стоимости жизни и долгового кризиса – не существует простого способа их преодоления. К этим проблемам добавляется геополитическая напряженность, которая еще больше затрудняет решение жизненно важных проблем на глобальном уровне.
Keywords: Geoeconomic Chronicle