Investment Attractiveness of RA From the Potential Investor’s Point of View - Galstyan, Hamazasp; Tatosyan, Kristine (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
RA investment policy is an integral part of the RA government's general economic policy. The main goal of the policy is to create a favorable investment and business environment, accompanied by an increase in the transparency of the regulatory environment, the identiﬁcation of the country's competitive advantages, the volume growth of investments, and the development of infrastructure and human capital. Despite the high level of emigration and unemployment in the RA regions, the results of the survey conducted among potential investors show that Armenia is most attractive in the ﬁelds of tourism, intensive agriculture, and energy supply. At the same time, according to potential investors, the main challenges to attracting investments in Armenia are related to complicated business establishment procedures (compared to other countries in the region), unstable political and economic systems, as well as the lack of necessary resources (including human capital) in the regions of Armenia. ՀՀ ներդրումային քաղաքականությունը ՀՀ կառավարության ընդհանուր տնտեսական քաղաքականության բաղկացուցիչ մասն է։ ՀՀ ներդրումային քաղաքականության հիմնական նպատակը ներդրումային և գործարար բարենպաստ միջավայրի ձևավորումն է, որն ուղեկցվում է կարգավորող միջավայրի թափանցիկության բարձրացմամբ, երկրի մրցակցային առավելությունների բացահայտմամբ, ներդրումների ծավալային աճով, ենթակառուցվածքների և մարդկային կապիտալի զարգացմամբ: Վերջիններս էլ, իրենց հերթին, ձևավորում են տնտեսական կայուն աճի հիմքեր: Չնայած ՀՀ մարզերում արտագաղթի և գործազրկության բարձր մակարդակին` պոտենցիալ ներդրողների շրջանում անցկացված հարցման արդյունքները ցույց են տալիս, որ Հայաստանն առավելապես գրավիչ է զբոսաշրջության, ինտենսիվ գյուղատնտեսության, ինչպես նաև էներգամատակարարման ոլորտներում: Միաժամանակ, պոտենցիալ ներդրողների կարծիքով, Հայաստանում ներդրումների ներգրավման հիմնական խոչընդոտները կապված են բիզնես հիմնելու բարդ ընթացակարգերի (տարածաշրջանի մյուս երկրների համեմատ), քաղաքական և տնտեսական անկայուն համակարգերի, ինչպես նաև ՀՀ մարզերում անհրաժեշտ ռեսուրսների բացակայության (այդ թվում` մարդկային կապիտալի) հետ: Инвестиционная политика РА является неотъемлемой частью общей экономической политики правительства РА. Основной целью политики является создание благоприятной инвестиционной и деловой среды, сопровождающейся повышением прозрачности нормативно-правовой среды, выявлением конкурентных преимуществ страны, ростом объемов инвестиций, развитием инфраструктуры и человеческого капитала. Несмотря на высокий уровень эмиграции и безработицы в регионах РА, результаты опроса, проведенного среди потенциальных инвесторов, показывают, что Армения наиболее привлекательна в сферах туризма, интенсивного сельского хозяйства и энергоснабжения. В то же время, по мнению потенциальных инвесторов, основными проблемами привлечения инвестиций в Армению являются сложные процедуры создания бизнеса (по сравнению с другими странами региона), нестабильная политическая и экономическая системы, а также отсутствие необходимых ресурсов (в том числе человеческого капитала) в регионах Армении.
Keywords: Armenia and the World