Armenia's Innovation Journey in 2024: Analyzing Key Shifts and Challenges - Tadevosyan, Ruzanna (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The paper examines Armenia's performance in the Global Innovation Index (GII) 2024, focusing on the indicators describing innovation input and output. The analysis reveals both progress and challenges in various areas of Armenia’s innovation ecosystem. The country improved its ranking compared to the previous three years, with notable advancements in scientif- ic publications, which increased by 9%, and strong performance in ICT services exports (ranking 8th globally) and Trademarks by origin (7th globally). However, persistent issues include low public spending on education and science, a small number of researchers per million inhabitants, and weak university-industry collaboration. Հոդվածում վերլուծվել է Հայաստանի դիրքը 2024 թ.-ի Գլոբալ ինովացիոն ինդեքսում (ԳԻԻ)` ուշադրություն դարձնելով նորարարական ռեսուրսները և արդյունքները բնութագրող ցուցանիշներին։ Հայաստանը գրանցել է ինչպես առաջընթաց, այնպես էլ հետընթաց ինովացիոն էկոհամակարգի տարբեր ոլորտներում։ Երկիրը բարելավել է իր դիրքերը նախորդ երեք տարիների համեմատ, մասնավորապես՝ գիտական հրապարակումների թվի 9%-անոց աճով, ինչպես նաև ՏՀՏ ծառայությունների արտահանման (աշխարհում 8-րդ տեղ) և Առևտրային նշանների գրանցման (7-րդ տեղ) ցուցանիշներով։ Այնուամենայնիվ, շարունակում են մտահոգիչ մնալ կրթության և գիտության պետական ծախսերի ցածր մակարդակը, մեկ միլիոն բնակչի հաշվով հետազոտողների փոքր թիվը և համալսարան-արդյունաբերություն համագործակցության թուլությունը։ В статье анализируется положение Армении в Глобальном инновационном индексе (GII) 2024 года с акцентом на индикаторы инновационных ресурсов и результатов. Анализ показывает как прогресс, так и трудности в различных аспектах инновационной экосистемы Армении. Страна улучшила свои позиции по сравнению с предыдущими тремя годами, продемонстрировав значительный рост научных публикаций (на 9%), а также высокие показатели по экспорту ИКТ-услуг (8-е место в мире) и по количеству торговых марок (7-е место). Однако сохраняются проблемы, такие как низкий уровень государственных расходов на образование и науку, малое количество исследователей на миллион жителей и слабое сотрудничество между университетами и промышленностью.
Keywords: Education; Innovation