Traveling for Taste: The Michelin Stars that Promote Gastronomy Tourism - Tovmasyan, Gayane (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Gastronomy tourism, an integral part of the tourism industry, invites travelers to explore destinations known for their culinary heritage, enhancing cultural exchange and community connection. Beyond mere food tasting, gastronomy tourism showcases a destination's culture, history, and traditions, fostering appreciation and preservation of cultural heritage. Michelin-starred restaurants are especially inﬂuential in attracting tourists, as the prestigious rating signiﬁes culinary excellence and global recognition. Having originated in France in the early 20th century, Michelin stars have evolved to reﬂect high-quality, innovative, and sustainable dining experiences. This paper explores the role of Michelin stars in gastronomic tourism and presents some statistical data on the number of starred restaurants worldwide. For Armenia, with its rich culinary potential, gaining Michelin recognition could elevate its gastronomic proﬁle, beneﬁting the wider tourism sector. However, this requires signiﬁcant eﬀorts in culinary training and international engagement. Զբոսաշրջության արդյունաբերության անբաժանելի մաս հանդիսացող գաստրոնոմիական զբոսաշրջությունը ճանապարհորդներին հրավիրում է բացահայտելու խոհարարական ժառանգությամբ հայտնի ուղղությունները՝ խթանելով մշակութային փոխանակումը և համայնքային կապերը: Գաստրոնոմիական զբոսաշրջությունը, բացի պարզապես համտեսումը, ներառում է ծանոթություն դեստինացիայի մշակույթին, պատմությանը և ավանդույթներին՝ նպաստելով մշակութային ժառանգության ըմբռնմանն ու հանրահռչակմանը: Հատկապես Միշլենյան աստղեր ունեցող ռեստորաններն ազդեցիկ դեր ունեն զբոսաշրջիկների ներգրավման գործում, քանի որ նման հեղինակավոր վարկանիշը նշանակում է գերազանցություն խոհարարական արվեստում և համաշխարհային ճանաչում: 20-րդ դարասկզբի Ֆրանսիայում ծագած Միշլենյան աստղերը զարգացել են՝ արտացոլելու բարձրորակ, նորարարական և կայուն սննդի փորձը: Հոդվածն ուսումնասիրում է Միշլենյան աստղերի դերը գաստրոնոմիական զբոսաշրջության մեջ՝ ներկայացնելով որոշ վիճակագրական տվյալներ ամբողջ աշխարհում աստղեր ունեցող ռեստորանների թվի վերաբերյալ։ Հայաստանն ունի հարուստ խոհարարական ներուժ և Միշլենյան աստղ ձեռք բերելը կարող է խթանել նրա գաստրոնոմիական նկարագիրը՝ օգուտ բերելով զբոսաշրջության ավելի լայն հատվածին: Այնուամենայնիվ, այս ամենին հասնելը զգալի ջանքեր է պահանջում խոհարարական կրթության և միջազգային փոխգործակցության ոլորտում: Гастрономический туризм - неотъемлемая часть туристической индустрии, приглашает путеше- ственн иков исследовать направления, известные своим кулинарным наследием, что способствует культурному обмену и связям с обществом. Помимо простой дегустации еды, гастрономический туризм демонстрирует культуру, историю и традиции направления, способствуя пониманию и сохранению культурного наследия. Рестораны, отмеченные звездами Мишлен, особенно влиятельны в привлечении туристов, поскольку престижный рейтинг означает кулинарное совершенство и мировое признание. Возникнув во Франции в начале 20 века, звезды Мишлен эволюц ионировали, чтобы отражать высококачественный, инновационный и устойчивый опыт питания. В этой статье рассматривается роль звезд Мишлен в гастрономическом туризме, представлены некоторые статистические данные о количестве отмеченных звездами ресторанов по всему миру. Для Армении, с ее богатым кулинарным потенциалом, получение признания Мишлен может повысить ее гастрономический профиль, что принесет пользу более широкому сектору туризма. Однако для достижения этого отличия необходимы значительные усилия в области кулинарного обучения и международного взаимодействия.
Keywords: Markets and Competition