Gold As an Investment Asset, or Why and When to Invest - Aghabekyan, Edgar (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
In recent years, the trends in the gold price have been clear. Global economic and political uncertainty and central bank policies make gold one of the best investments. The demand for gold is not only in the manufacturing or jewellery sector, but also in the investment management sector. Central banks, investment funds or asset managers include it in their reserves or investment portfolios. The low correlation with other assets, the tendency for prices to rise in such uncertain situations and rising inﬂation make gold an indispensable tool for diversifying an investment portfolio. This paper discusses the supply and demand for gold, its price dynamics and its investment characteristics. Վերջին տարիներին ակնհայտ են ոսկու գնի աճի միտումները: Համաշխարհային տնտեսական ու քաղաքական անորոշությունները, գնաճի միտումները, կենտրոնական բանկերի քաղաքականությունը ոսկին դարձնում են լավագույն ներդրումային ակտիվներից մեկը: Ոսկու հանդեպ պահանջարկը ոչ միայն արդյունաբերական աղբյուրներ ունի, այլ նաև պայմանավորված է դրա ներդրումային հատկություններով: Կենտրոնական բանկերը, ներդրումային ֆոնդերը կամ ներդրումային կառավարմամբ զբաղվողները այն ներառում են իրենց պահուստներում կամ ներդրումային փաթեթներում: Նրա ցածր կորելացվածությունն այլ ակտիվների հետ, գնի աճի միտումները նման անորոշ իրավիճակներում և գնաճի բարձրացման ժամանակ ոսկին դարձնում են ներդրումային փաթեթի դիվերսիֆաիկացման անփոխարինելի գործիք: Հոդվածում անդրադարձ է կատարվում ոսկու առաջարկի, պահանջարկի ձևավորմանը, գնային միտումներին, ինչես նաև դրա ներդրումային հատկություններին: В последние годы тенденции цен на золото очевидны. Глобальная экономическая и политическая неопределенность, политика центральных банков делают золото одним из лучш их инвестиционных активов. Спрос на золото существует не только в производственном или ювелирном секторах, но и в секторе управления инвестициями. Центральные банки, инвести ционные фонд ы или инвестиционные менеджеры включают его в свои резервы или инвестиционные портфели. Низкая корреляция с другими активами, тенденция роста цен в таких неопределенных ситуациях и рост инфляции делают золото незаменимым инструментом для диверсификации инвестиционного портфеля. В статье рассматривается формирование спроса и предложения на золото, динамика цен, а также его инвестиционные свойства.
Keywords: Financial system