Бифункциональные углеродные сорбенты, полученные микроволновой карбонизацией скорлуп косточек абрикоса - Камалян, О. А.; Мхитарян, С. Б.; Вардапетян, С. М. («Գիտություն» հրատ.)
Представлены некоторые результаты изучения текстурных параметров и сорбционных свойств бифункциональных сорбентов, полученных окислением поверхности карбонизатов скорлуп косточек абрикоса. Показано, что образцы сорбентов, полученные микроволновой карбонизацией скорлуп, по сравнению с сорбентами, полученные традиционным способом нагревания, характеризуются более однородным распределением пор по размерам, большей удельной поверхностью, адсорбционной емкостью и низкой фрактальной размерностью поверхности. Ներկայացված են ծիրանի կորիզների կեղևների կարբոնացման արգասիքների մակերևույթի օքսիդացմամբ ստացված բիֆունկցիոնալ սորբենտների տեքստուրային պարամետրերի և սորբումային հատկությունների ուսումնասիրության որոշ արդյունքներ: Ցույց է տրված, որ կեղևների միկրոալիքային կարբոնացմամբ ստացված սորբենտները, համեմատած տաքացման ավանդական եղանակներով կարբոնիզատներից ստացված սորբենտների հետ, բնութագրվում են ըստ չափերի ծակոտիների ավելի հավասարաչափ բաշխվածությամբ, մեծ տեսակարար մակերեսով ու սորբումային տարողությամբ, ինչպես նաև մակերևույթի փոքր ֆրակտալային չափողականությամբ: Some results of studying the textural parameters and sorption properties of bifunctional sorbents obtained by oxidation of the surface of apricot kernel shell carbonizates are presented. It is shown that the sorbent samples obtained by microwave carbonization of shells, compared to sorbents obtained by the traditional heating method, are characterized by a more uniform pore size distribution, a larger specific surface area and adsorption capacity, and a low fractal surface dimension.
Keywords: Общая, неорганическая и физическая химия