Свободные колебания при протекании гомофазных реакций - Шабловский, Я. О. («Գիտություն» հրատ.)
Выявлены закономерности колебательного протекания гомогенных и гетерогенных гомофазных реакций. Определены условия свободных колебаний концентрации и температуры в закрытой гомогенной реакционной системе. Дано аналитическое описание закономерностей образования структур Лизеганга. Հոդվածում ուսումնասիրված են հոմոգեն և հետերոգեն ռեակցիաների ալիքային ռեժիմները։ Որոշված են փակ հոմոգեն համակարգում ջերմաստիճանի և ազատ կոմցենտրացիոն տատանումների առաջացման պայմանները։ Հատուկ ուշադրություն է դարձվում այն փաստին, որ քիմիական տատանումները առաջանում են ոչ միայն դրական կամ բացասական արձագանքների պատճառով։ Ռեակցիայի տատանումները պայմանավորված են ռեակցիոն խառնուրդի ազատ էներգիայի նվազմամբ, և այս նվազումը բոլոր քիմիական ռեակցիաների շարժիչ գործոնն է։ Homogeneous and heterogeneous homophase reactions in their wave regimes are studied. Conditions for arising free concentrational oscillations in a closed homogeneous reaction system are determined. Quantitative description for the wave regime of a heterogeneous homophase reaction is given with special attention to forming Liesegang patterns. In an oscillating chemical reaction, the concentrations of some components of the reaction mixture pass repeatedly through the same value, but the reaction proceeds continuously toward completion.
Keywords: Общая, неорганическая и физическая химия