Новые представления о химизме образования молибденовых гетерополикислот некоторых 3-х, 4-х и 5-ти валентных элементов в разбавленных водных растворах (обзор) - Айриян, Э. Х.; [Мирзоян, Ф. В.]; Карапетян, А. А.; Оганян, Н. А.; Мирзоян, Л. А.; Багдасарян, Л. А. («Գիտություն» հրատ.)
В данной статье представлен широкий спектр результатов работ за многие годы по исследованию синтеза молибденовых гетерополикислот в разбавленных водных растворах некоторых 3-х, 4-х и 5-ти валентных элементов в зависимости от центрального комплексообразователя, кислотности среды и кинетики образова-ния. Впервые были изучены реакции взаимодействия молибденовых гетерополикислот с основными красителями различных рядов в зависимости от кислотности среды, от концентрации молибдена (VI), от маскирующих агентов и природы красителя. Было установлено, что в разбавленных водных растворах присутствуют гетерополикислоты различных по молибдену рядов, которые в зависимости от природы красителя и условий образования комплексных ассоциатов, могут образовывать соли различных основностей. Աշխատանքում ամփոփվել են մեր խմբի կողմից երկար տարիներ հետազոտված մի շարք եռավալենտ, քառավալենտ և հնգավալենտ տարրերի մոլիբդենային հետերոպոլիթթուների ստացման ուսումնասիրության արդյունքները՝ կախված կենտրոնական կոմպլեքսագոյացնող տարրի բնույթից, միջավայրի թթվայնությունից և առաջացման ժամանակամիջոցից (կինետիկայից): Առաջին անգամ ուսումնասիրվել են ստացված հետերոպոլիթթուների փոխազդեցության հնարավորությունները տարբեր շարքերի հիմնային ներկանյութերի հետ՝ կախված միջավայրի թթվայնությունից, ներկի, Mo (VI)-ի կոնցենտրացիայից, մոլիբդատի ավելցուկը քողարկող նյութերի բնույթից: Փորձնականորեն հաստատվել է, որ նշված տարրերի մոլիբդենային հետերոպոլիթթուները կարող են առաջացնել փոփոխական բաղադրության կոմպլեքսային ասոցիատներ՝ ըստ հիմնայնության և մոլիբդենային շարքերի: This paper presents a wide range of results from many years of work investigating the synthesis of molybdenum heteropolyacids in dilute aqueous solutions of some 3-, 4- and 5-valent elements as a function of the central complexing agent, the acidity of the environment and the kinetics of formation. The interaction reactions of molybdenum heteropolyacids with basic dyes of different series were studied for the first time depending on the acidity of the environment, on the concentration of molybdenum (VI), on masking agents and on the nature of the dye. It was found that in dilute aqueous solutions there are heteropolyacids of various molybdenum series, which, depending on the nature of the dye and the conditions for the formation of complex associates, can form salts of different basicities.
Keywords: Общая, неорганическая и физическая химия