ՀՀ սոցիալ-տնտեսական պատկերը միգրացիոն գործընթացների համատեքստում - Մարտիրոսյան, Գևորգ (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Համաշխարհային միգրացիոն գործընթացների արդյունքում տեղի է ունենում կրթական, ֆինանսական, մշակութային և այլ ոլորտներում փորձի փոխանակություն: Ներկայումս ավելի մեծ ծավալներով են նախկին գաղութացված պետություններից մարդիկ մեկնում դեպի զարգացած և նոր զարգացող երկրներ, այսինքն՝ կարելի է ասել, որ տեղի է ունենում զարգացած երկրների «միգրացիոն գաղութացում», որը կարող է սպառնալ ոչ միայն տվյալ երկրի աշխատանքային շուկայի անվտանգությանը, այլ նաև այդ երկրի էթնիկ բնակչության ազգային ինքնությանը: Հայ բնակչության արտագնա աշխատանքի կամ մշտական բնակության նպատակով մեկնելու պատճառները կապված են առկա սոցիալ-տնտեսական խնդիրների հետ: Այս միտումը երբեք չի կորցրել իր արդիականությունը, որն էլ իր հերթին ծնում է երկրում ժողովրդագրության հետ կապված խնդիրներ: В результате глобальных миграционных процессов происходит обмен опытом в образовательной, финансовой, культурной и других сферах. В настоящее время выходцы из бывших колониальных государств в больших объемах переезжают в развитые и новые развивающиеся страны, то есть можно говорить о «миграционной колонизации» развитых стран, которая может угрожать не только безопасности рынка труда данной страны, но и этой страны к национальной принадлежности этнического населения. Причины выезда армянского населения на работу за границу или на постоянное место жительства связаны с существующими социально-экономическими проблемами. As a result of the global migration processes, there is an exchange of experiences in education, finances, culture, etc. Currently, people from former colonial states are moving to developed and newly developing countries in larger volumes, that is, there is a "migratory colonization" of developed countries, which can threaten not only the security of the labor market of a given country but also the national identity of the ethnic population. The emigration reasons of the Armenians are related to existing socio-economic problems. This trend has never lost its relevance for Armenia, and in turn, creates demographic problems in the country.
Keywords: Միգրացիա