Diversifying Armenia’s Economy: A Path To Sustainable Development - Hovnanyan, Levon (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
В статье рассматриваются экономические показатели Армении в 2024 году; освещая основные достижения, проблемы и перспективы развития. В ней подробно описывается устойчивый рост ВВП на 5,8–6,5%, обусловленный такими динамичными секторами, как горнодобывающая промышленность, строительство, ИТ и сфера услуг. Ключевыми факторами, способствующими этому росту, являются инфраструктурные проекты, возглавляемые правительством, увеличение прямых иностранных инвестиций и усилия по диверсификации экономики, направленные на снижение зависимости от традиционных отраслей, таких как сельское хозяйство и горнодобывающая промышленность. Հոդվածն ուսումնասիրում է ՀՀ մակրոտնտեսական ցուցանիշները 2024 թվականին՝ ընդգծելով հիմնական ձեռքբերումները, մարտահրավերները և զարգացման հեռանկարները: Այն մանրամասնում է 5,8–6,5% ՀՆԱ-ի կայուն աճը, որը պայմանավորված է այնպիսի ոլորտներով, ինչպիսիք են հանքարդյունաբերությունը, շինարարությունը, ՏՏ և ծառայությունները: Աճին նպաստող հիմնական գործոնները ներառում են կառավարության կողմից իրականացվող ենթակառուցվածքային ծրագրերը, օտարերկրյա ուղղակի ներդրումների (ՕՈՒՆ) ավելացումը և տնտեսական դիվերսիֆիկացման ջանքերը, որոնք ուղղված են ավանդական ճյուղերի վրա կախվածությունը նվազեցնելուն, ինչպիսիք են գյուղատնտեսությունը և հանքարդյունաբերությունը: This article explores Armenia's economic performance in 2024, highlighting key achievements, challenges, and development prospects. It details robust GDP growth of 5.8–6.5%, driven by dynamic sectors such as mining, construction, IT, and services. Key factors contributing to this growth include government-led infrastructure projects, increased foreign direct investment (FDI), and economic diversification efforts aimed at reducing reliance on traditional industries like agriculture and mining.
Keywords: Armenia’s economy