Նորագույն տեխնոլոգիաները կանաչ տնտեսության համատեքստում - Ոսկանյան, Գոհար; Ազատյան, Լիանա (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Բնությունը մարդուն վաղնջական ժամանակներից ապահովել է այն ամենով, ինչ անհրաժեշտ է նրան իր բնականոն կենսագործունեության համար։ Սակայն մարդու մտավոր կարողությունների զարգացմանը զուգընթաց, այդ նույն մարդը սկսեց մեծ վնասներ հասցնել մայր բնությանը, ինչն այսօր արդեն լուրջ վտանգ է ներայացնում երկիր մոլորակի համար։ Հիմա ակնհայտ է մի պարզ ճշմարտություն, եթե մարդու գործունեությունը և ազդեցությունը մայր բնության վրա չվերանայվի, հետագայում հնարավոր են էլ ավելի մեծ աղետներ։ Կանաչ տնտեսությունը բնության վերականգնման ուղիներից մեկն է, որի հիմնական նպատակն է ռեսուրսախնայող, էներգոարդյունավետ և ավելի քիչ թափոններով տնտեսական գործունեության իրականացում։ Կանաչ տնտեսության հասնելու տարբեր գործիքներ են մշակվել, որոնցից մեկը նորագույն տեխնոլոգիաներն են։ Վերջիններս, կիրառվելով մարդկային գործունեության տարբեր ոլորտներում, նպաստում են բնական ռեսուրսների անվտանգ և ավելի արդյունավետ օգտագործմանը։ Испокон веков природа обеспечивала человека всем необходимым для его нормальной жизни. Однако по мере развития интеллектуальных способностей человека, человек стал наносить все больший ущерб матери-природе, что уже представляет серьезную угрозу для планеты Земля. Теперь ясна простая истина: если не пересмотреть деятельность человека и его влияние на Мать-Природу, в будущем возможны еще большие катастрофы. Зеленая экономика – один из способов восстановления природы, основная цель которого – осуществление ресурсосберегающей, энергоэффективной и экономической деятельности с меньшим количеством отходов. Для достижения зеленой экономики разработаны различные инструменты, одними из которых являются новейшие технологии. Последние, применяемые в различных сферах человеческой деятельности, способствуют безопасному и более эффективному использованию природных ресурсов. From time immemorial, nature has provided man with everything he needs for his normal life. However, along with the development of their intellectual abilities, humans began to cause more and more damage to Mother Nature, which poses a serious threat to the globe today. Now a simple truth is evident, if human activity and influence on mother nature are not reviewed, even greater disasters are possible in the future. The green economy is one of the ways to restore nature, the main goal of which is the implementation of resource-saving, energy-efficient, and economic activities with less waste. Various tools have been developed to achieve a green economy, one of which is the use of the newest technologies. The latter, applied in various fields of human activity, contributes to the safer and more efficient use of natural resources.
Keywords: Արհեստական բանականություն; Շրջակա միջավայր