Կոշտ թափոնների հավաքագրման և պոլիմերների պիրոլիզից ստացվող տնտեսական օգուտների գնահատումը ՀՀ-ում մակրոտնտեսական մակարդակում - Նալբանդյան, Հմայակ; Հարությունյան, Թամարա (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Շրջանաձև տնտեսության անբաժանելի մասերից է թափոնների կառավարումը, որն իր հերթին բաղկացած է տարբեր մեթոդներից, սկսած մեկանգամյա օգտագործման պոլիմերային ապրանքներից հրաժարվելուց մինչև ամբողջական վերամշակում: Այդ մեթոդները ներդրողի համար հիմնականում դասակարգվում են բարդ, սակայն մեծ եկամտաբերությամբ և պարզ, սակայն ցածր եկամտաբերությամբ, սակայն նան նաև այլ դասակարգումներ, որոնք հաշվի են առնվում հատուկ դեպքերի ժամանակ: Պիրոլիզը ամբողջական վերամշակման մեթոդներից մեկն է, որն ունի ավելացված արժեք տալու հատկություն: Հոդվածում գնահատվել է հավաքագրված պոլիմերներից ստացվող ավելացված արժեքը, որը ստացվել է պիրոլիզի միջոցով, նպատակ ունենալով տալ այն հավելյալ արժեքի գնահատումը, որը կտարբերի ուղղակի հավաքագրումը պիրոլիզի տնտեսական արդյունքից: Одной из неотъемлемых частей экономики замкнутого цикла является утилизация отходов, которая, в свою очередь, состоит из различных методов: от выбрасывания одноразовой продукции до полной переработки. Для инвестора эти методы обычно классифицируются как сложные, но высокодоходные и простые, но низкодоходные, но существуют и другие классификации, которые рассматриваются в особых случаях. Пиролиз — это один из методов полной переработки отходов, который может обеспечить добавленную стоимость. В статье оценивается добавленная стоимость собранных полимеров, полученных пиролизом, с целью дать оценку добавленной стоимости, которая отличала бы прямой сбор от экономического результата пиролиза. One of the integral parts of the circular economy is waste management, which in turn consists of various methods, from discarding single-use products to complete recycling. These methods are generally classified as complex but high-output and simple but low-output for the investor, but other classifications are considered in special cases. Pyrolysis is one of the total recycling methods that can provide added value. This article evaluates the added value of collected polymers obtained through pyrolysis, with the aim of providing an estimate of the added value that would differentiate direct collection from the economic outcome of pyrolysis.
Keywords: Մակրոտնտեսական հիմնախնդիրներ և ֆինանսներ