Դրամավարկային քաղաքականության ազդեցությունը տնտեսական կայունության վրա - Շամխալովա, Էլինա (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Յուրաքանչյուր տնտեսության կայուն զարգացման կարևոր պայմաններից մեկը հանդիսանում է դրամավարկային քաղաքականության հստակ մեխանիզմի ներդրումը, որը կենտրոնական բանկին հնարավորություն է ընձեռնում ներազդել գործարար ակտիվության վրա, իրականացնել առևտրային բանկերի գործունեության վերահսկումը և ապահովել կայուն դրամաշրջանառություն: Անհրաժեշտ է նշել, որ դրամավարկային քաղաքականության իրականացման միջոցով տնտեսությունը դուրս է բերվում ճգնաժամային իրավիճակներից, սակայն քաղաքականության սխալ վարման արդյունքում կարող է տեղի ունենա հակառակ գործընթացը: Այս համատեքստում դրամավարկային քաղաքականությունը իրենից ներկայացնում է նաև տնտեսության անուղղակի կարգավորման այսպես կոչված «վտանգավոր» լծակ: Одним из важных условий устойчивого развития каждой экономики является внедрение четкого механизма денежно-кредитной политики, который позволяет Центральному банку влиять на деловую активность, осуществлять надзор за деятельностью коммерческих банков и обеспечивать стабильное денежное обращение. Необходимо отметить, что посредством реализации денежно-кредитной политики экономика выводится из кризисных ситуаций, но в результате неправильного проведения политики может произойти обратный процесс. В этом контексте денежно-кредитная политика также представляет собой так называемый "опасный" рычаг косвенного регулирования экономики. Денежно-кредитная политика остается важным инструментом обеспечения экономической стабильности в современном мире, требующим адаптации и инноваций для эффективного реагирования на новые вызовы и изменения экономической среды. Этот контекст делает тему исследования актуальной. One of the prerequisites of the sustainable development of each economy is the introduction of a clear monetary policy mechanism that allows the Central Bank to influence business activity, supervise the activities of commercial banks, and ensure stable monetary circulation. It should be noted that through the implementation of monetary policy, the economy is brought out of crises. Still, due to improper policy implementation, the reverse process can occur. In this context, monetary policy also represents a so-called "dangerous" lever of indirect regulation of the economy. Monetary policy remains an important tool for ensuring economic stability in the modern world, requiring adaptation and innovation to effectively respond to new challenges and changes in the economic environment. This context makes the research topic relevant. The purpose of the article is to study the impact of monetary policy on the economic stability of the country. The following tasks were set in the scope of the article:
Keywords: Մակրոտնտեսական հիմնախնդիրներ և ֆինանսներ