Տնտեսության կառուցվածքը և դրա տնտեսական արդյունավետության գնահատումը (ՀՀ օրինակով) - Մարկոսյան, Աշոտ; Մաթևոսյան, Էլյանորա; Մարկոսյան, Մերուժան (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Երկրի տնտեսության վիճակը կարող է բնութագրվել և որոշել տարբեր ցուցանիշների և դրանց համակարգերի միջոցով։ Որպես կանոն, այդ հիմնախնդրի լուծման համար տնտեսագիտության տեսության ու տնտեսական քաղաքականության մշակողների կողմից օգտագործվում են որոշակի մակրոտնտեսական, միկրոտնտեսական, մեզոտնտեսական և մեգատնտեսական ցուցանիշներ և չափանիշներ։ Ըստ որում, այդ ցուցանիշները և դրանց համակարգերը ունեն իրենց յուրահատուկ կիրառման նպատակները և տնտեսությունը գնահատում են տարբեր տեսանկյուններից և մասշտաբներով։ Состояние экономики страны можно охарактеризовать и определить с помощью различных показателей и/или системы показателей. Как правило, для решения этой задачи разработчики экономической теории и экономической политики используют определенные макроэкономические, микроэкономические, мегаэкономические и мезоэкономические показатели и индикаторы. При этом, каждый из таких индикаторов применяется исходя из определенных целей, установленных в исследовании, а также они дают возможность оценивать экономику с разных точек зрения и в разных масштабах. The state of the country's economy can be characterized and determined using various indicators and/or a system of indicators. As a rule, to solve this problem, economic theory and economic policy developers use certain macroeconomic, microeconomic, mega economic, and mesoeconomic indicators. At the same time, each of these indicators is used based on certain goals set in the study, and they also make it possible to evaluate the economy from different perspectives and on different scales.
Keywords: Մակրոտնտեսական հիմնախնդիրներ