Самая счастливая страна в регионе: Как измеряют счастье? - Мовсисян, Шушан (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ежегодно, начиная с 2012 года, публикуется Всемирный доклад о счастье, целью которого является анализ тенденций счастья и благосостояния людей в разных странах мира. В докладе также выявляются факторы, делающие людей счастливыми. По данным отчета, благосостояние населения Армении за последние годы существенно возросло, опередив показатели других стран Южного Кавказа. В статье были изучены тенденции индекса счастья стран Южного Кавказа и выявлены факторы, влияющие на них. Уровень жизни населения Армении в последние годы увеличился благодаря резкому росту доходов. Значительную роль также сыграл рост социальной поддержки, то есть взаимопомощи в стране. В отличие от Армении, взаимопомощь в Азербайджане в последнее время сократилась, что привело к снижению общего показателя счастья. Յուրաքանչյուր տարի, սկսած 2012 թվականից, լույս է տեսնում Երջանկության մասին համաշխարհային զեկույցը, որի նպատակն է ուսումնասիրել մարդկանց երջանկության ու բարեկեցության շարժընթացն աշխարհի տարբեր երկրներում։ Զեկույցում առանձնացվում են այն գործոնները, որոնք մարդկանց երջանիկ են դարձնում։ Համաձայն զեկույցի՝ վերջին տարիներին Հայաստանի բնակչության բարեկեցությունը նշանակալիորեն աճել է՝ գերազանցելով Հարավային Կովկասի մյուս երկրների ցուցանիշները։ Հոդվածում ուսումնասիրվել է Հարավային Կովկասի երկրների երջանկության միավորի շարժընթացը, բացահայտվել են դրա ազդակները։ Հայաստանի բնակչության բարեկեցության մակարդակը վերջին տարիներին բարձրացել է եկամտի շեշտակի ավելացման արդյունքում։ Որոշակի դեր է խաղացել նաև սոցիալական աջակցության՝ փոխադարձ օգնության աճը երկրում։ Ի հակադրություն Հայաստանի, Ադրբեջանում նվազել է փոխօգնությունը՝ հանգեցնելով ընդհանուր երջանկության միավորի նվազմանը։ Every year since 2012, the World Happiness Report has been published with the purpose of analyzing trends in happiness and well-being across different countries worldwide. The report also identifies factors that make people happy. According to the report, the well-being of Armenia's population has significantly increased in recent years, surpassing the hapiness scores of other South Caucasus countries. The paper examines happiness index trends in South Caucasus countries and identifies the factors influencing them. The life evaluation in Armenia has improved in recent years due to substantial increase in incomes. The increase in social support, that is, mutual assistance within the country, also played a significant role. Contrary to Armenia, social support in Azerbaijan has recently declined, resulting in a drop in the overall happiness index.
Keywords: Конституция