La Cathedrale Saint-Grègoire I’illuminateur et Saint-Élie au Fils des 65 Ans - Père Hovannessian, Raffi (տպ. Atlas)
Պէյրութի կեդրոնական շրջանին մէջ գտնուող հայ կաթողիկէ Ս. Գրիգոր էուսաւորիչ-Ս. Եղիա եկեղեցիին հիմնարկէքը կատարուած է 1956ին: Սակայն կառոյցին արմատները կՆրթան դար մը ետ' 1850ականներ, երբ նոյն վայրին մէջ կառուցուած էր հայ կաթողիկէ Ւսուքազ (Ղուկաս) մատուռը: 1950ականներուն Լիբանանի հայ կաթողիկէ համայնքին թիլին աճը, խորհրդարանին մէջ երեսփոխանական ներկայացուցիչի մը յառաջացումը, երկրին սրընթաց բարգաւաճումը անհրաժեշտութիւն դարձուցին նոր եկեղեցիի մը կառուցումը: Մատուռը նուիրաբերող հայ կաթողիկէ Ւսուքազ ընտանիքը պատրաստակամութիւն կը յայտնէ նուիրաբերելու մատուռին հողը' հայ կաթողիկէ պատրիարքութեան: Այնուհետեւ, կաթողիկոս-պատրիարք, կարտինալ Աղաճանեանի ջանքերով եւ այլոց գործակցութեամբ, Պէյրութի սրտին վրայ վեր կը խոյանայ հայկական ճարտարապետութեան իւրայատկութիւններով օժտուած այս հոյակապ տաճարը:
Keywords: History of Armenian church