The Protestant Schools in Musa Dagh During the 1920s-1930s - Shemmassian, Vahram (տպ. Atlas)
Հայ աւետարանականները առաջինն էին որ դպրոցներ բացին Մուսա Տաղի մէջ, 19րդ դարու կէսէն ետք: Ընդհանրապէս երկսեռ այս հաստատութիւններու աշակերտութեան մէկ երրորդը կը կազմէր իգական սեռը: Ա. համաշխարհային պատերազմին, շուրջ 4200 մուսատաղցիներ Ցեղասպանութեան դիմադրելէ ետք փրկուեցան ֆրանսական ռազմանաւերու միջոցով եւ փոխադրուեցան Եգիպտոս, ուր չորս տարի (1915-19) բնակեցան Փոր Սայիտի գաղթակայանին մէջ: Այնտեղ կատարուած կարգադրութիւններէն էր Սիսուան վարժարանին հաստատումը' փոքրերուն համար, առանց յարանուանական խտրութեան:
Keywords: History of the school; Musa Dagh; Protestant schools