Misattributions of Armenian Mafrashes and the Myth of the Shahsevan Pile Rug - Tavukciyan, Arto (տպ. Atlas)
Յօդուածագիրը, ինչպէս իր նախորդ յօդուածին մէջ («Յամեցող սխալապաւոումներ 20րդ դարու արեւմտեան գորգագիտութեան մէջ», ՀՀՀ,ԽԳ(2):2023, էջ 439-48), այստեղ եւս կը ներկայացնէ արեւմտեան գորգագիտութեան մէջ տեղ գտած այլ յատկանշական սխալ մը' Շահսեւան յորջորջուած գորգերու եւ նախշատեսակներու մասին: Հիմնուելով ամուր փաստերու եւ վկայութիւններու վրայ, հեղինակը կը վիճարկէ Փարուէզ Թանատլիին փաստարկները, որով վերջինս 18-19րդ դարուն հիւսուած կարգ մը գորգեր «Շահսեւան» կը համարէ: Թատւքճեան կը հաւաստէ, թէ գորգ կրնայ հիւսուիլ միայն նստակեաց ժողովուրդներու կողմէ, մինչ թափառական ցեղախումբեր կարճատեւ կը մնան որեւէ տարածքի վրայ, իսկ Շահսեւան ցեղախումբին բռնի նստակեացութիւն պարտադրուած է 1930ականներուն: Միաժամանակ, յօդուածագիրը 19րդ դարու հայկական գորգեր օրինակ բերելով ասպարէզ կը կարդայ Թանատլիի, որ ի յայտ բերէ գէթ մէկ հատիկ օրինակ' Շահսեւաններուն հիւսած 19րդ դարու այս գորգերէն:
Keywords: Arts; Carpetmaking