Հայ գրականագիտության փիլիսոփա-մեկնաբանը (ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոս Սերգեյ Սարինյանի ծննդյան 100-ամյա հոբելյանին) - Դոլուխանյան, Աելիտա (ՀՀ ԳԱԱ)
Հայ գրականագիտության և գրաքննադատության արևելյան հատվածում այդ գիտաճյուղը վերջնական ձևավորված տեսք ստացավ անզուգական Միքայել Նալբանդյանի շնորհիվ՝ հատկապես Պերճ Պռոշյանի «Սոս և Վարդիթեր» վեպի կրիտիկայով և Ղազար Փարպեցու՝ մարզպան Վահան Մամիկոնյանին ուղղված հռչակավոր «Թղթի» մեկնաբանությամբ: XX դարի երկրորդ կեսին և XXI դարասկզբին հայ գրաքննադատությունը եվրոպական ու ռուսական գրականագիտության ու գրաքննադատության հետ զարգանում էր համընթաց: Այդ առաջընթացի մեջ էր հայ գրականագիտությունը՝ երևան բերելով նշանավոր դեմքեր ու խիստ ինքնատիպ մեկնաբանություններ: Այդ ժամանակահատվածի գրականագիտական ու գրաքննադատական մտքի դասականներից էր Սերգեյ Սարինյանը: С самого начала своей литературоведческой деятельности Сергей Саринян проявил себя как яркую личность со своими взглядами на литературу, и в силу сказанного его многочисленные литературоведческие работы будут иметь непреходящее значение и для будущего литературоведения. Эрудиция С. Сариняна обусловлена также его богоданным дарованием, равно как и вызывающим восхищение титаническим трудолюбием. Историк будущей армянской литературы может воспользоваться положениями, нашедшими место в его исследованиях. В своих литературоведческих принципах он непреклонен и непрестанно размышляет о будущем армянской литературы и литературоведения в том числе. С. Саринян – литературовед-философ, который был знаком с работами главных представителей мировой философии XIX-XX вв. Легенды и мифы, по мысли С. Сариняна, продолжают жить в армянской литературе, принимая новые формы. С. Саринян создал свою школу исследования литературы с точки зрения философии. Он всегда имел узнаваемый стиль и множество последователей. From the very beginning of his literary studies, Sergey Sarinyan showed himself to be a bright personality with his own views on literature, and due to this fact, his numerous literary works will have lasting significance for the future of literary studies. S. Sarinyan’s erudition is also due to his God-given talent, as well as his admirable titanic diligence. The historian of the future Armenian literature can use the provisions that have found a place in his research. He is adamant in his literary principles and constantly reflects on the future of Armenian literature and literary studies in particular. S. Sarinyan is a literary scholar and philosopher who was familiar with the works of the main representatives of world philosophy of the 19th-20th centuries. Legends and myths, according to S. Sarinyan, continue to live in Armenian literature, taking on new forms. S. Sarinyan created his own school of literary research from the point of view of philosophy. He always had a recognizable style and many followers.
Keywords: Բանասիրություն